Foto: RIA Novosti/Scanpix
Pašpasludinātās Doņeckas tautas republikas aktīvisti apgalvo, ka viņu izsludinātajā "referendumā" par republikas statusu 11. maijā līdz 20:00 vakarā nobalsojuši vidēji 71,42% vēlētāju.

Doņeckā vēlētāju aktivitāte it kā esot sasniegusi 80%, Torezā -78,31%, Krasnoarmeiskā - 81,66%, bet Mariupolē, kur 9. maijā notika asiņainas sadursmes starp prokrieviskajiem spēkiem un Ukrainas bruņotajiem spēkiem - 27,38%. Nav gan zināms, kā separātistu izveidotā vēlēšanu komisija ir aprēķinājusi vēlētāju aktivitāti, jo komisijas rīcībā nav bijis vēlētāju sarakstu. 


Jāņem arī vērā, ka jau dienas laikā, saskaņā ar aculiecinieku novērojumiem, daudzos "vēlēšanu iecirkņos" cilvēkiem atļāva balsot gan citu cilvēku vietā, gan mest urnās vairākus biļetenus. Kāds Krievijas radiostacijas "Echo Moskvi" žurnālists "Twitter" vēstīja, ka viņam Doņeckas apgabalā bijusi iespēja nobalsot "referendumā" ar savu Krievijas pilsoņa pasi.

Tikmēr Romāns Ļjagins, kurš sevi dēvē par separātistu izveidotās Centrālās vēlēšanu komisijas vadītāju, preses konferencē paziņojis, ka "referendumā" lemts tikai par Doņeckas reģiona tiesībām uz pašnoteikšanos. Šādas tiesības doņeckiešiem garantējot Ukrainas konstitūcijas 5. pants un Eiropas pašvaldību harta. Tas, vai Doņecka paliks Ukrainas sastāvā, pievienosies Krievijas Federācijai vai kļūs par neatkarīgu valsti, tikšot izlemts "kaut kad vēlāk", izteicies Ļjagins, kurš esot pārliecināts, ka visi "referendumā" nobalsojušie saprotot, par ko viņi balsoja.

Vācija, Francija un ASV jau iepriekš paziņojušas, ka "referendumus" Doņeckā un Luhanskā uzskata par pretlikumīgiem. Savukārt Lielbritānijas Ārlietu ministrija svētdien publicējusi paziņojumu, kurā nosoda "referenduma" norisi.

"Skumji, ka separātisti, kuri rada lielu apdraudējumu vienkāršiem pilsoņiem, turpina iet uz priekšu ar saviem neleģitīmajiem tā dēvētajiem referendumiem. Visiem ukraiņiem būs reāla iespēja izdarīt savu demokrātisko izvēli priekšā stāvošajās prezidenta vēlēšanās 25. maijā," paziņojumu citē "Korrespondent.net".

Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts, savukārt, savā "Twitter" kontā raksta, ka "referenduma" rezultāti, visticamāk, būs viltoti un pat patieso nobalsojušo iedzīvotāju skaitu. 



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!