Foto: RIA Novosti/Scanpix
Gruzijā pirmdien notikušajās parlamenta vēlēšanās miljardiera Bidzinas Ivanišvili vadītā opozīcijas koalīcija "Gruzīnu sapnis" ir līdere pēc partiju sarakstiem, bet prezidenta Mihaila Saakašvili valdošā partija "Vienotā nacionālā kustība" ir līdere vienmandāta apgabalos, liecina Centrālās vēlēšanu komitejas (CVK) otrdien paziņoti sākotnējie provizoriskie rezultāti.

Pēc balsu saskaitīšanas apmēram 20% balsošanas iecirkņu koalīcija "Gruzīnu sapnis" ir pirmajā vietā pēc partiju sarakstiem ar 53,3% balsu, otrajā vietā ir "Vienotā nacionālā kustība" ar 41,5%, bet trešajā vietā - Kristīgi demokrātiskā kustība ar apmēram 2% balsu.

No 73 vienmandāta apgabaliem 27 apgabalos līderi ir "Vienotās nacionālās kustības" kandidāti, 18 apgabalos - "Gruzīnu sapņa" kandidāti, bet par pārējiem vienmandāta apgabaliem dati vēl nav apkopoti.

Pirmdien notikušajās vēlēšanās uz vietām parlamentā pretendēja pārstāvji no 14 partijām un divām politiskajām apvienībām.

Parlamenta pilnvaru termiņš ir četri gadi un tajā ir 150 deputātu. Saskaņā ar jauno kārtību 77 deputātus ievēlē pēc partiju sarakstiem, bet 73 deputātus - vienmandāta apgabalos. Iepriekš visus parlamenta deputātus ievēlēja pēc partiju sarakstiem.

Saskaņā ar Konstitūcijas grozījumiem parlamentā iekļūs partijas, kas pārvarēs 5% barjeru. Vienmandāta apgabalos uzvarēs kandidāti, kas saņēmuši vislielāko balsu skaitu, bet ne mazāk par 30% no nobalsojušo vēlētāju balsu skaita.

Parlamentā var tikt ievēlēti Gruzijas pilsoņi, kas sasnieguši 21 gada vecumu. Vēlēšanās pirmoreiz varēja piedalīties tie ieslodzītie, kas nav izdarījuši smagus noziegumus.

Opozīcijas koalīcijas "Gruzīnu sapnis" līderis miljardieris Bidzina Ivanišvili pirmdienas vakarā paziņoja, ka viņa vadītā koalīcija ir uzvarējusi parlamenta vēlēšanās. Savukārt Saakašvili televīzijas uzrunā paziņoja, ka saskaņā ar provizoriskiem datiem opozīcijas koalīcija var būt uzvarējusi pēc partiju sarakstiem, tomēr valdošā partija ir līdere vienmandāta apgabalos.

Opozīcijas telekanāli otrdien izplatīja paziņojumu, kurā Saakašvili it kā apsveic Gruzijas tautu ar "lielu uzvaru", bet prezidenta preses dienests raksturoja šo paziņojumu kā viltojumu. Šis paziņojums tika izplatīts sociālajā tīklā "Facebook".

"Mēs mērķtiecīgi gājām šo ceļu veselus deviņus gadu, un šodien noticis fakts ir, ka Gruzija kļuvusi par demokrātisku valsti. Tās bija svarīgākās vēlēšanas Gruzijas jaunāko laiku vēsturē, ar kurām mēs pierādījām, ka esam cienīgi atrasties pasaules sabiedrības civilizētajā saimē," teikts Saakašvili piedēvētajā paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!