Foto: AP/Scanpix
Viens no Ķīnas zināmākajiem disidentiem Čeņš Guančens svētdien izmucis no mājas aresta Šandongas provinces Dongšiu pilsētā, vēsta raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz cilvēktiesību aktīvistu ziņoto.

Viņa precīza atrašanās vieta nav zināma, bet aktīvisti ziņo, ka viņš ir ārpus Šandongas provinces. Cīnītāja par disidenta atbrīvošanu He Peironga dažādiem avotiem pastāstījusi, ka ir izvedusi Čeņu Guančenu uz “drošu vietu” ārpus provinces. Aktīviste arī noliedz izskanējušās baumas, ka disidents atrodas ASV vēstniecībā Pekinā.

To, ka disidents ir pametis Šandongas provinci, apstiprina arī ASV dzīvojošs aktīvists, kuram ir cieši kontakti ar Čeņu Guančenu. “Viņam bija iespēja tikt ārā no mājas 22. aprīlī un viņa draugi aizveda viņu ārpus Šandongas,” aģentūrai AFP pastāstījis Bobs Fu.

Čeņš Guančens, kurš pazīstams kā “aklais jurists”, mājas arestā atrodas jau gandrīz 20 mēnešus, kopš 2010. gadā viņu atbrīvoja no cietuma. Disidents redzi zaudēja bērnībā un viņam nav oficiālas juridiskās izglītības, jo akliem cilvēkiem Ķīnā nav iespējas apmeklēt koledžu.

Čeņš Guančeņš ir pazīstams ar to, ka norādījis uz pārkāpumiem Ķīnas “viena bērna” politikā un apsūdzējis Šandongas amatpersonas par 7000 sieviešu piespiedu sterilizēšanu vai abortu izdarīšanu tām. Viņš arī konsultējis zemniekus strīdos par zemi un aicinājis uz labāku attieksmi pret invalīdiem.

Čeņs Guančens kļuvis populārs visā pasaulē, skaidro BBC. Atbrīvot disidentu vairākas reizes ir aicinājusi ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!