Foto: AP/Scanpix
Maskavas pilsētas tiesa, trešdien izskatot grupas "Pussy Riot" dalībnieču kasācijas sūdzību, nolēma divām grupas dalībniecēm atstāt spēkā divu gadu cietumsodu, bet vienu grupas dalībnieci atbrīvot, aizstājot viņai reālu brīvības atņemšanu ar nosacītu sodu.

Cietumsods atstāts spēkā Nadeždai Tolokoņņikovai un Marijai Aļohinai, bet ieslodzījums ar nosacītu sodu aizstāts Jekaterinai Samucevičai.

30 gadu vecā Samuceviča tika atbrīvota tiesas zālē, bet pie tiesas nama viņu sagaidīja tēvs un draudzene, kā arī atbalstītāju pūlis, tomēr viņa aizsteidzās, izvairoties no žurnālistiem.


Pirms tam tiesai Samuceviča paziņoja, ka neuzskata, ka pankgrupas uzstāšanās Maskavas galvenajā katedrālē bijusi krimināli sodāma.

"Neuzskatu, ka esmu pastrādājusi noziegumu. Par to mums visām trim ir vienāda pozīcija. Savu vainu huligānismā neatzīstu," viņa norādīja, atkārtoti uzsverot, ka nevēlējās aizskart ticīgo jūtas un atvainojas, ja grupas dalībnieces kādu tomēr ir aizskārušas.

Maskavas pilsētas tiesa uzskatījusi, ka Samucevičas labošanās ir iespējama bez izolācijas no sabiedrības, žurnālistiem paziņoja tiesas pārstāve Anna Usačova un piebilda, ka Samucevičai ir "uzlikti vairāki ierobežojumi".

Samuceviča iepriekš uzsvēra, ka pēc notiesāšanas grupas dalībnieču starpā nav radušās nesaskaņas un šķelšanās, lai gan 1.oktobrī tiesa apmierināja viņas lūgumu atteikties no advokātes Violetas Volkovas pakalpojumiem, jo apsūdzētajai ar aizstāvi esot atšķirīgi viedokļi par lietas virzību. Pārējās abas apsūdzētās turpina izmantot Volkovas pakalpojumus.

Jau vēstīts, ka piecas "Pussy Riot" dalībnieces spilgtu krāsu sejas maskās 21.februārī Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē uzkāpa priesteriem paredzētā vietā un izpildīja "panku lūgšanu" pret Vladimiru Putinu, kurš tolaik bija premjerministrs, bet tagad ir prezidents.

Par piedalīšanos šajā akcijā martā tika aizturētas trīs grupas dalībnieces Nadežda Tolokoņņikova, Jekaterina Samuceviča un Marija Aļohina. 17.augustā Maskavas Hamovņiku rajona tiesa viņas atzina par vainīgām huligānismā, rupjā sabiedriskās kārtības pārkāpšanā un naida izrādīšanā pēc reliģiskām pazīmēm, par ko viņām piesprieda divu gadu cietumsodu, lai gan prokuratūra prasīja triju gadu cietumsodu.

Spriedumu kā nesamērīgu nosodījušas Rietumvalstis un daudzas pasaules slavenības, tostarp Stings, Madonna un Pols Makartnijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!