Foto: AFP/Scanpix

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fo Rasmusens piektdien nosodīja Sīrijas armijas veikto ballistisko raķešu "Scud" palaišanu pret Sīrijas opozīcijas spēku pozīcijām.

"Uzskatu, ka šāda rīcība liecina par uz sabrukuma robežas esošā režīma izmisumu," Rasmusens teica žurnālistiem NATO ģenerālštābā Briselē.

Vienlaikus NATO ģenerālsekretārs oficiāli apstiprināja, ka ceturtdienas rītā Sīrijas armija palaida vairākas raķetes "Scud", kas ir jau otrais raķešu izmantošanas pret opozīcijas spēkiem gadījums.

"Varu apstiprināt, ka esam novērojuši "Scud" tipa raķešu palaišanu" paziņoja Rasmusens, paužot nosodījumu šādai rīcībai.

ASV plašsaziņas līdzekļi, atsaucoties uz Valsts departamenta un Aizsardzības ministrijas amatpersonu teikto, piektdien vēstīja, ka Sīrijas valdošā režīma spēki atkal ir apšaudījuši opozīcijas spēku pozīcijas valsts ziemeļos ar ballistiskajām raķetēm "Scud".

Tiek vēstīts, ka četras līdz sešas raķetes "Scud" tika palaistas no Damaskas apkaimes uz mērķiem Alepo pilsētas tuvumā, tomēr raķetes nav bijušas aprīkotas ar toksiskas vielas saturošām kaujas galviņām.

ASV Aizsardzības ministrijas pārstāvis iepriekš oficiāli neapstiprināja izskanējušo informāciju, vien atzina, ka "zinām, ka Sīrijas režīms konflikta gaitā izmanto "Scud" raķetes un to izmantošana turpinās".

Pagājušajā nedēļā Damaska palaida piecas raķetes "Scud" uz opozīcijas spēku pozīcijām Alepo apkaimē. Rietumvalstu analītiķi to raksturoja kā konflikta saasināšanās un prezidenta Bašara al Asada izmisuma pazīmi.

Raķetes "Scud", ko toreizējais Irākas līderis Sadams Huseins 1991.gada Persijas līča kara laikā izmantoja pret Izraēlu un Saūda Arābiju, var pārvietot 2500 kilogramu smagu lādiņu un sasniegt mērķi vismaz 200 kilometru attālumā, liecina aizsardzības ekspertu sniegtā informācija.

Ekspertu aplēses liecina, ka Sīrijas režīma rīcībā ir vienpakāpes ballistisko tuva rādiusa darbības raķešu "Skud" trīs modifikācijas, kas var sasniegt mērķi 300, 500 un 235 kilometru attālumā. To kopējais skaits sasniedz 1400.

Nemieros Sīrijā pret tās prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas sākās pagājušā gada martā, bojāgājušo skaits ir pārsniedzis 42 tūkstošus, no kuriem lielākā daļa ir civiliedzīvotāji, paziņojusi Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!