Turcijas Nacionālā izlūkošanas dienesta vadītājs paziņojis, ka nāvessoda izpildīšana kurdu nemiernieku vadonim Abdullam Edžalanam būtu pret Turcijas interesēm. Edžalanam par valsts nodevību tika piespriests nāvessods pagājušajā gadā.

Bezprecedenta preses brīfingā, kurā piedalījās lielāko valsts laikrakstu pārstāvji, Senkals Atasaguns sacīja, ka viņš iestājas pret radio un televīzijas pārraižu kurdu valodā aizliegšanu un valsts televīzijas kanāla nodibināšanu kurdu valodā.

Šādi brīvdomīgi izteikumi, domājams, izraisīs asas debates par problēmu, kas jau ir palielinājusi spriedzi Turcijas triju partiju koalīcijas valdībā, kurā ietilpst arī stingrā kursa Nacionālās rīcības partija (MHP).

Aizsardzības ministra Sabahatina Čakmakoglu reakcija bija noraidoša.

"Šie varētu būt personiskie uzskati.. bet es nedomāju, ka tie uzliek kādu pienākumu valstij," viņš teica reportieriem. Čakmakoglu ir MHP pārstāvis.

Ietekmīgā armija, kas ir gāzusi valdību trīs reizes kopš 1960.gada, pretojas jebkāda veida piekāpšanās mēģinājumiem Turcijas 12 miljoniem kurdu, bažījoties par to, ka šāds solis varētu novest pie valsts sabrukuma.

Ar Edžalana sagūstīšanu ievērību guvušais izlūkdienests ir arī ietekmīgs spēks valstī.

Pārraižu kurdu valodā aizlieguma atcelšana ir viens no galvenajiem priekšnoteikumiem, lai Turcija sāktu iestāšanās sarunas ar Eiropas Savienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!