Foto: Reuters/Scanpix
Norvēģijas galvaspilsētas Oslo tiesas tiesnese Anne Margareta, kura izskata asiņainus teroraktus sarīkojušā Andersa Bēringa – Breivīka lietu, nākamajā sēdē pirmdien 19. septembrī ļaus piedalīties žurnālistiem, uzbrukumos cietušo pārstāvjiem un upuru radiniekiem, otrdien informē aģentūra AFP.

Plašai publikai tiesas sēdes arvien būs slēgtas, savukārt žurnālistiem būs aizliegts fotogrāfēt vai filmēt, un viņiem būs arī ierobežotas iespējas ziņot par tiesā uzzināto.

Līdz ar to tiesnese ir noraidījusi policijas prasību arī turpmāk saglabāt pilnīgu procesa slepenību. Policijas pārstāvji uzskatīja, ka tādējādi Bēringam - Breivīkam būs liegts sazināties ar saviem iespējamajiem līdzdalībniekiem.

Pats apsūdzētais iepriekš vairākkārt ir pieprasījis, lai tiesas sēdes būtu atklātas.

Nākamajā tiesas sēdē tiks lemts par apcietinājuma termiņa pagarināšanu un to vai Bēringam - Breivīkam jāuzturas vieninieka kamerā.

Kā ziņots, "Oslo šāvēja" tiesas prāva varētu sākties 2012. gadā. Tik ilgs laiks vajadzīgs, lai formulētu apsūdzības par katru Bēringa - Breivīka veikto noziegumu un to skaitā ir vismaz 77 slepkavības.

Līdz novembrim tiks pabeigta aizdomās turamā psihiatriskā ekspertīze. Iepriekš tiesu psihiatri izteikušies, ka ir maz iespēju, ka Bērings - Breivīks tiks atzīts par nepieskaitāmu.

Patlaban viņa darbības tiek kvalificētas pēc panta "terorisms" par ko draud līdz 21 gadam cietumā, taču prokuratūras pārstāvji norādījuši, ka apsūdzības var pārkvalificēt kā noziegumus pret cilvēci un tad maksimālais sods varētu būt 30 gadi cietumā.

Jau vēstīts, piektdien 22. jūlijā Norvēģijas galvaspilsētā Oslo pie valdības ēkas notika sprādziens , kurā gāja bojā astoņi un ievainojumus guva 15 cilvēki. Vēlāk uz Utejas salas ezerā netālu no Oslo Norvēģijas valdošās partijas jauniešu vasaras nometnē notika apšaude, kurā tika nogalināti 69 cilvēki un vairāk nekā 90 guva ievainojumus. Par abiem incidentiem atbildību uzņēmies 32 gadus vecais Norvēģijas pavalstnieks Anderss Bērings - Breivīks.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!