Foto: AFP/Scanpix
Otrdien Vatikānā notika jaunievēlētā Romas katoļu baznīcas pāvesta Franciska svinīgā inaugurācijas ceremonija, kurā piedalījās simtiem garīdznieku, valstu delegācijas un citi viesi, vēsta Vatikāna ziņu vietne.

Ceremonijā Svētā Pētera laukumā Vatikānā piedalījās aptuveni 250 bīskapi un arhibīskapi, garīdznieki un citu kristīgo konfesiju pārstāvji, kas sēdēja pie bazilikas kreisajā pusē. Pretī tiem atradās dažādu valstu delegācijas ar prezidentiem, ministriem un citām svarīgām personām priekšgalā. Līdz pirmdienai savu dalību pasākumā bija pieteikušas 132 valstu delegācijas.

 Pie bazilikas bija vietas arī  jūdaistiem, musulmaņiem un citu reliģiju pārstāvjiem, aptuveni 1200 priesteriem un garīgo semināru audzēkņiem.

Laukumā sēdēja pie Svētā Krēslā akreditētie diplomātiskie korpusi un citu civilo institūciju pārstāvji. Pārējā laukuma daļā bija stāvvietas lielam skaitam interesentu.

Ap 8:45 pēc vietējā laika (9:45 pēc Latvijas laika) laukumā ar automobili ieradīsies pāvests, bet mises sākums būs 9:30 (10:30 pēc Latvijas laika). Paredzams, ka ceremonija nebūs daudz ilgāka par divām stundām, informē Vatikāna ziņu vietne.

Jau vēstīts, ka 13. marta vakarā, otrajā konklāva dienā, baltu dūmu mutuļi no Siksta kapelas skursteņa vēstīja, ka ir ievēlēts jauns pāvests 1,2 miljardiem pasaules katoļu. Par galveno dvēseļu ganu kļuva  kardināls no Argentīnas Horhe Mario Bergoljo, kurš  izvēlējās Franciska vārdu.

76 gadus vecais Buenosairesas arhibīskaps ir pirmais latīņamerikānis un jezuīts, kurš sēdēs Svētajā Krēslā.

Pāvesta vārdu Bergoljo izvēlējies par godu Svētajam Asīzes Franciskam, kurš bija dabas apbrīnotājs un trūcīgo cilvēku kalps. Asīzes Francisks 12. gadsimtā piedzima bagāta audumu tirgotāja ģimenē, bet vēlāk atteicās no mantojuma un skrandās dzīvoja starp ubagiem pie Svētā Pētera bazilikas Romā.

Vēstīts, ka Svētais Krēsls palika bez saimnieka februāra beigās, kad no amata atkāpās pāvests Benedikts XVI, kas kļuva par pirmo šādu gadījumu gadsimtu laikā. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!