Tūkstošiem Ukrainas pilsētas Debaļceves iedzīvotāji izmisīgi cenšas pasargāt sevi no jaudīgajām apšaudēm, turklāt viņiem trūkst dzeramā ūdens, ēdiena, elektrības un pat vienkāršāko medikamentu, atsaucoties uz organizācijas "Amnesty International" pārstāves teikto, otrdien vēsta aģentūra UNIAN.

"Situācija Debaļcevē ir katastrofāla," paziņojusi "Amnesty International" krīzes reaģēšanas vienības vecākā padomniece Džoana Marinere, kura nesen atgriezusies no Debaļceves.

Debaļceve ir stratēģiskas nozīmes dzelzceļa mezgls un Ukrainas spēku priekšpostenis. To pastāvīgi apšauda prokrieviskie separātisti, kuri cenšas pārņemt pilsētu savā kontrolē.  

"Amnesty International" izpētes dati liecina, ka no 25 000 iedzīvotājiem to skaits sarucis līdz 7000. Ukrainas spēki apgalvo, ka kopš 28.janvāra evakuēti vairāk nekā 2000 cilvēkus. Vienīgais ceļš, kas ved laukā no pilsētas, tiek nemitīgi apšaudīts un tas padara mierīgo iedzīvotāju bēgšanas iespēju vēl bīstamāku.

Ukrainas varasiestādēm jādara viss iespējamais, lai aizsargātu mierīgos iedzīvotājus visos uzbrukumiem pakļautajos ciematos un pilsētās, tostarp, palīdzot evakuēt tos, kuri vēlas bēgt, un transportējot viņus uz drošākiem rajoniem. Prokrieviskajiem separātistiem ir jāļauj civiliedzīvotājiem pamest teritorijas un pārtraukt nekritiskās apšaudes, atzīmējusi Marinere.

Pēc ANO datiem, Austrumukrainā kopš konflikta sākuma 2014.gada oktobrī, gājuši bojā vairāk nekā 5100 mierīgie iedzīvotāji, bet teritoriju atstājuši vairāk nekā 900 tūkstoši. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!