Ceturtdien notikušajā Skotijas referendumā par neatkarību ir nobalsojuši 45 % vēlētāju, bet 55 % iestājušies par palikšanu Apvienotajā Karalistē, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Skotijas tauta ir runājusi un rezultāts ir skaidrs. Viņi ir saglabājuši mūsu valsti, ko veido četras tautas, un es esmu sajūsmā, tāpat kā miljoni citu cilvēku," paziņoja Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons.

Pret Skotijas atdalīšanos nobalsojuši 1 914 187 vēlētāji, bet par neatkarību ārpus Apvienotās Karalistes – 1 539 920.

Īsi pēc tam, kad bija skaidrs, ka Skotijas neatkarības atbalstītāji ir mazākumā, Skotijas premjers Alekss Salmonds atzina sakāvi un aicināja uz nacionālo vienotību.

Tikmēr referendumā bija neparasti augsta vēlētāju aktivitāte – balsošanā piedalījušies 86 % balsstiesīgo iedzīvotāju, vēsts raidsabiedrība "Euronews", norādot, ka tas ir viens no augstākajiem vēlēšanu aktivitātes rādītājiem "visos laikos un visās vietās".

Eksperti jau tagad norāda, ka Skotu nācija pēc šī referenduma būs sašķelta, bet Lielbritānijai var draudēt ilgstoša konstitucionālā krīze, jo ar Skotijas valdības pilnvaru paplašināšanu viss nebeigsies un pilnvaru paplašināšanu vēlēsies arī Velsa un Ziemeļīrija.

Gadījumā, ja vairākums Skotijas vēlētāju 18. septembra referendumā būtu nobalsojuši par neatkarību, tad 2016. gada 24. martā reģions izstātos no Apvienotās Karalistes sastāva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!