Krievijas liberāļi un cilvēktiesību aktīvisti ceturtdien pauduši sašutumu par Staļinu slavinoša uzraksta atjaunošanu Maskavas metro stacijā.

Krievijas amatpersonas trešdien atklāja restaurēto Maskavas metro staciju "Kurskaja", kas atjaunota tās oriģinālajā 1950.gada izskatā, ieskaitot padomju diktatoru Josifu Staļinu slavinošo uzrakstu: "Mūs audzēja Staļins, lai kalpojam tautai, lai darbā un cīņās mums uzvara zied."

Citāts ņemts no PSRS himnas teksta, kāds tas bija 1944.-1955.gadam. Pēc Staļina nāves no 1955. līdz 1977.gadam PSRS himnu atskaņoja bez vārdiem, lai izvairītos no Staļina pieminēšanas. 1977.gadā PSRS himnai tika apstiprināts jauns dzejnieka Sergeja Mihalkova teksts.

Prominenti Krievijas liberālie politiķi un cilvēktiesību aktīvisti norādīja, ka uzraksts glorificē diktatoru, kas atbildīgs par miljoniem padomju pilsoņu nāvi un ieslodzīšanu.

"Tas ir skandāls. Staļinisms nozīmēja monstrozu genocīdu, kas tika pastrādāts pret Padomju Savienības iedzīvotājiem," sacīja liberālās partijas "Jabloko" līderis un Maskavas domes deputāts Sergejs Mitrohins.
"Mēs pieprasām, lai šis apkaunojošais uzraksts tiktu noņemts," pieprasīja cilvēktiesību organizācijas Maskavas Helsinku grupas vadītāja Ludmila Aleksejeva.

Amatpersonas uzstāj, ka tās tikai ņēmušas vērā metrostacijas oriģinālo māksliniecisko dizainu, noraidot apsūdzības Staļina personības kulta atdzīvināšanas mēģinājumā.

Kremlis vairākkārt izpelnījies cilvēktiesību organizāciju apsūdzības par mēģinājumiem uzlabot Staļina tēlu un apslāpēt viņa briesmīgos noziegumus, lai tādā veidā veicinātu krievu patriotiskās jūtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!