Foto: AFP/Scanpix
Tulūzā ielenktais vīrietis, kuru tur aizdomās par septiņu cilvēku slepkavībām, ir gājis bojā apšaudē ar policiju, atsaucoties uz Francijas iekšlietu ministra paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Policisti iemetuši granātas un iekļuvuši dzīvoklī pa durvīm un logiem, pastāstīja iekšlietu ministrs Klods Geāns. Policisti pārmeklējuši dzīvokli un tuvojušies vannasistabai, kad no tās iznācis aizdomās turētais, šaudams no vairākiem ieročiem. Pēc tam terorists, turpinot šaut, izlēcis pa dzīvokļa logu un atrasts zemē miris.

Iepriekš ziņots, ka Francijas policijas speciālās vienības ir iekļuvušas ēkā un bijuši dzirdami šāvienu un sprādzienu trokšņi.

Jau vēstīts, ka Francijas policija ceturtdienas naktī pastiprināja spiedienu uz Tulūzas pilsētā aplenkto "Al Qaeda" kaujinieku, kurš uzņēmies atbildību par septiņām slepkavībām, kas izdarītas apšaudē pie ebreju skolas Tulūzā un uzbrukumos karavīriem Tulūzā un Montobānas pilsētā.

23 gadus vecais alžīriešu izcelsmes Francijas pilsonis Mohameds Merahs kopš trešdienas rīta ir aizbarikādējies kādā dzīvoklī namā, kuru aplenkusi policija.

Ceturtdienas naktī notikuma vietā bija dzirdami sprādzieni un šāvieni. Ziņu avots sacīja, ka pretterorisma policijas vienība uzspridzinājusi vairākus lādiņus pirms un pēc pusnakts, lai iebiedētu aplenkto vīrieti.
Prokuratūras darbinieki paziņoja, ka Merahs trešdien atvairījis vairākus policijas uzbrukumus, ievainojot trīs policistus, un sarunās ar izmeklētājiem lielījies, ka viņu apmācīja "Al Qaeda" uz Afganistānas un Pakistānas robežas.

"Viņš nožēloja tikai to, ka viņam neesot pieticis laika nogalināt vairāk upuru, un pat lielījās, ka esot nospiedis Franciju uz ceļiem," reportieriem sacīja Francijas galvenais pretterorisma prokurors Fransuā Molēns.

Francijas varas iestādes ir pārliecinātas, ka aplenktais tiešām izdarījis minētās slepkavības un ka viņam nav ķīlnieku. Pārējie ēkas iemītnieki trešdien tika evakuēti.

"Viņš [trešdien] sacīja, ka grib padoties. Viņš pārdomāja, tāpēc mēs pastiprinām spiedienu, lai viņš padotos," sacīja ziņu avots policijā.
Telekanāls BFMtv ziņoja, ka sarunas ar aplenkto ir pārtrūkušas. Tulūzas kvartālā, kur atrodas policijas aplenktais nams, trešdienas vakarā tika pakāpeniski nodzēsts viss apgaismojums un ēkai tuvojās policijas specvienības RAID papildspēki.

Pirms pusnakts nogranda trīs sprādzieni, izsitot logus un durvis dzīvoklim, kur aplenktais aizbarikādējies. Ziņu avoti policijā sacīja, ka aplencēji lietojuši gaismas un trokšņa granātas. Pēc pusnakts bija dzirdams viens šādas granātas sprādziens un vairāki šāvieni.
Merahs trešdienas rītā apmaiņā pret rāciju izmeta pa logu 45.kalibra pistoli "Colt", kuru izmantojis septiņu cilvēku slepkavībās, bet ir zināms, ka viņam ir arī Kalašņikova automāts, deviņu milimetru kalibra mašīnpistole "Mini-Uzi" un citi ieroči.

Rāciju viņš izmantoja sarunām, kas ilga vairāk nekā 20 stundas. Sarunu gaitā viņš uzņēmās atbildību par slepkavībām Tulūzā un Montobānā un sacīja, ka ar savām darbībām mēģinājis atriebt Izraēlas nogalināto palestīniešu nāvi, protestēt pret Francijas karavīru klātbūtni Afganistānā un Francijā noteikto aizliegumu musulmaņu sievietēm sabiedriskās vietās nēsāt sejsegus, kas pilnībā aizklāj seju.

Molēns sacīja, ka aizdomās turētais divreiz bija apmeklējis Vaziristānas cilšu rajonu Pakistānā pie Afganistānas robežas, kur patvērušies "Al Qaeda" un citi islāmistu kaujinieki. Viņu vienreiz aizturēja Afganistānas policija un nodeva ASV armijai, kas viņu iesēdināja lidmašīnā uz Franciju.

"Viņš sacīja, ka viņam nav pašnāvnieka gara, nav mocekļa dvēseles, viņš devis priekšroku nogalināšanai, paliekot dzīvam," sacīja Molēns. Slepkava arī apgalvoja, ka vienmēr darbojies viens.

Policijas un prokuratūras darbinieki šo slepkavību izmeklēšanas gaitā aizturēja Meraha māti, brāli un brāļa draudzeni. Trešdienas rītā aizturētā brāļa automašīnā tika atrastas sprāgstvielas.

Molēns sacīja, ka Merahs bija plānojis trešdien sarīkot vēl vienu uzbrukumu un tajā nogalināt divus policistus un vienu karavīru. Pirmdien viņš esot plānojis nogalināt karavīru, bet neesot atradis piemērotu mērķi un tāpēc uzbrucis ebreju skolai.

Jau vēstīts, ka Francijas dienvidrietumu pilsētā Tulūzā bruņots vīrietis pirmdien sarīkoja apšaudi pie ebreju vidusskolas, nogalinot trīs bērnus un vienu skolotāju, bet pēc tam aizbrauca ar motorolleru.

11.martā vīrietis Tulūzā nošāva karavīru, kas tobrīd atradās atvaļinājumā. Savukārt 15.martā Montobānā netālu no Tulūzas vīrietis nošāva divus Francijas karavīrus un nopietni ievainoja vēl vienu.
Visos trijos uzbrukumos slepkava pārvietojies ar vienu un to pašu zagto motorolleru, turklāt visos uzbrukumos izmantots viens un tas pats ierocis, pirmdien paziņoja avots Francijas policijā.

Avots nevarēja atklāt, pēc kādām pazīmēm jaudīgais motorollers "Yamaha T-MAX" identificēts, bet atklāja, ka izmeklētāji ir runājuši ar tā oficiālo īpašnieku, kas apstiprinājis spēkrata zādzību.

Visos trīs uzbrukumos izmantots 45.kalibra ierocis un uzbrucējs šāva, nemērķējot uz kādu konkrēti.

Visi uzbrucēja upuri ir etnisko minoritāšu pārstāvji. Pirmdien nošautie cilvēki ir ebreju izcelsmes, trīs nogalinātie karavīri ir no Ziemeļāfrikas, bet ceturtdienas apšaudē ievainotais karavīrs, kas joprojām atrodas komā, ir no Karību jūras reģiona. "Al Qaeda" un tam līdzīgi islāma ekstrēmistu grupējumi uzskata musulmaņu karavīrus Rietumvalstu armijās par nodevējiem.

Pirmdien Francijas amatpersonas paziņoja, ka aculiecinieki redzējuši nelielu videokameru, kas bija uzkārta slepkavam kaklā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!