Foto: LETA

Pirmdienas rītā Madonas un Balvu apkaimē avārijas atslēgumu skaits mājsaimniecībās ir samazināts līdz dažiem simtiem mājsaimniecību, portālu "Delfi" informēja "Latvenergo" preses sekretāre Ivita Bidere.

Viņa atgādināja, ka svētdien dienas vidū pēc intensīva darba, attīrot elektrolīnijas no arvien lūztošajiem kokiem, atjaunojot balstus un montējot gaisvadu līnijas, avārijas atslēgumu skaits mājsaimniecībās bija samazināts līdz aptuveni 1000. Dienu iepriekš Madonas apkārtnē bez elektrības bija ap 5000 mājsaimniecību.

Bidere pastāstīja, ka patlaban elektroapgāde vēl nav atjaunota tehnoloģiski sarežģītākajām līnijām, kā arī vietās, kas nav blīvi apdzīvotas. Arī pirmdien AS "Sadales tīkls" speciālisti turpinās darbu pie elektroapgādes atjaunošanas.

Kā papildināja "Latvenergo" pārstāve Ilvija Līvmane, nedēļas nogalē noritējuši intensīvi elektroapgādes atjaunošanas darbi no snieglauzes visvairāk cietušajos reģionos, kuros iesaistīti ievērojami AS "Sadales tīkls" un papildu resursi, mobilizēta visa speciālā tehnika, kā arī veikti ārkārtas pasākumi - noliekušos koku apzāģēšana no pacēlājiem un ar helikopteru. Snieglauzes specifisko seku, piemēram, atkārtotu bojājumu novēršanai, kopumā tika iesaistīti vairāk nekā 500 cilvēku, kas trīs dienu laikā izzāģēja kokus un montēja gaisvadu līnijas.

"Snieglauzes specifiskie apstākļi ir vieni no nelabvēlīgākajiem, tā kā tās ietekme un sekas sniedzas tālāk par noteiktajām elektrolīniju robežām un ir neparedzamas, izraisot atkārtotas avārijas situācijas. Mobilizējot ievērojamus cilvēku un tehnikas resursus vairāku dienu garumā, elektroapgādes traucējumu skaits ir samazināts no 5000 līdz dažiem simtiem Madonas un Balvu apkārtnē šorīt no rīta. Izsaku pateicību kolēģiem, īpaši ziemeļaustrumu reģionos, par darbu, apsekojot elektrolīnijas un veicot remontdarbus arī nakts laikā, stabilizējot un atjaunojot elektroapgādi", saka AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Andis Pinkulis.

Pirmdien atjaunot elektroapgādi dažiem simtiem mājsaimniecību ziemeļaustrumu reģionā turpina 76 brigādes ar 199 vīriem.  

Daļa no atlikušajiem bojājumiem ir tehniski sarežģītākie, un, tā kā elektroapgāde primāri tiek atjaunota blīvāk apdzīvotajās teritorijās, daudzi no objektiem šobrīd nav apdzīvoti.

AS "Sadales tīkls" montieru brigādes iepriekš apzāģēja kokus snieglauzes skartajos reģionos, tāpēc svētdien elektroapgādes situācija Madonas un Balvu apkārtnē ievērojami uzlabojās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!