Foto: DELFI

Svētdien, 19. augustā, vecpilsētā, pilsētas centrā un kanālā, kā arī citviet pilsētā Rīgas svētki 2012 sasniegs kulmināciju un noslēgsies ar vērienīgu uzvedumu 11. novembra krastmalā un uguņošanu.

Pirmais šīs dienas pasākums plkst. 10.00 būs Aviācijas svētki lidlaukā "Spilve", kur dalībnieki varēs vērot aviošovu "Riga Freestyle AerobaticMasterCup" ar labāko pasaules pilotu piedalīšanos. No plkst.12.00 līdz 16.00 ar muzikālu atklāšanas gājienu no galvenajiem Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja vārtiem līdz Mērsraga smēdei notiks ikgadējā Kalēju diena. Vakara koncerts Pārdaugavā, Kalnciema kvartālā klausītājus aicina uz plkst. 19.00.Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Francijas jauniešu ceļojošā orķestra koncertaprogrammā skanēs populāru skaņdarbu par mīlas tēmu aranžējumi.

Apmeklējot Latvijas lietišķās mākslas amatnieku tirgu Doma laukumā, autentisku viduslaiku tirgu laukumā pie Sv. Pētera baznīcas, turpat pa ceļam Rātslaukumā var skatīt amatierkoru, dejotāju un orķestru priekšnesumus. Starp priekšnesumiem visu dienu uz skatuves tiks demonstrēti viduslaiku bruņojumi, tērpi un bruņinieku cīņas māka. Svētdienās un svētkos amatnieki parasti nestrādāja, bet maiznieki bija izņēmums. Tā būs arī šajā svētku pēdējā dienā. Skārņu ielā Latvijas Maiznieku biedrības dalībnieki rīdziniekiem un viesiem piedāvās savus ražojumus.

Ģimenēm, bērniem un jauniešiem paredzēta pasakainā atgriešanās viduslaikos. Vērmanes dārzs jau otro dienu būs pārvērties par stilizētu Hanzas pilsētu ar krāšņi tērptiem iemītniekiem, mākslinieku priekšnesumiem, koncertiem, radošām darbnīcām un sacensībām.

Rīgas kanālā pie Latvijas Nacionālās operas no plkst.16.00 līdz 19.00 airēšanas svētki "Nāc un airē!", kuros ir iespējams piedalīties ikvienam.

Svētku programmas ietvaros, svētdien, 19. augustā no plkst.17:00 "Arēnā Rīga" notiks Krievijas grupas "Mumiy Troll" koncerts.

11. novembra krastmala visas dienas garumā - no plkst. 12.00 līdz 23.00, pārvērtīsies par brīvdabas koncertzāli ar trim skatuvēm, lai izspēlētu krāšņo uzvedumu –"Rīgas spēles un gaviles".
 
Kā vienojošs skatītāju un dalībnieku elements svētku izskaņas vakarā būs "Rīgas svētku deja 2012" – deju maratona uzvarētājdejas paraugdemonstrējums, bet skatītāju gavilēm skanot, plkst. 21.00 uz lielās svētku skatuves 11. novembra krastmalā kāps 2012. gada vasaras Olimpisko spēļu Latvijas izlases Rīgas sportisti un treneri, kā arī vokālās grupas "Latvian Voices" dalībnieces, kuras šā gada Pasaules koru olimpiādē kļuva par čempionēm.

Kā svētku kulminācija, 19. augustā plkst.21.30, ir plānots Uģa Prauliņa koncertuzveduma "Rīga, mana baltā Rīga" pirmatskaņojums. Komponists šogad  ieguvis prestižo Vācijas  mūzikas balvu "Echo Klassik". Rīgas svētku uzvedumam viņš ir pārstrādājis latviešu tautas dziesmu oriģinālmūzikas kora albumu.

Koncertuzvedumā uzstāsies apvienotais koris un deju kolektīvi diriģentu Ivara Cinkusa un Inta Teterovska vadībā, solisti Ance Krauze un Zigfrīds Muktupāvels, Rīgas kamerkoris "Ave Sol" ar diriģentu Uldi Kokaru. "Rīga, mana baltā Rīga" horeogrāfisko zīmējumu piedāvā Agris Daņiļēvičs, Jānis Ērglis un Jānis Purviņš. Koncerta režisors ir Uģis Brikmanis, bet koncertuzveduma mākslinieciskā vadība uzticēta Romānam Vanagam.

Koncertuzvedums "Rīga, mana baltā Rīga" pāraugs svētku uguņošanā, ko pavadīs Uģa Prauliņa īpaši šim gadījumam komponēta mūzika. Uguņošanas sākums plkst. 22:45. Uguņošanas muzikālo pavadījumu tiešraidē varēs klausīties radio SWH ēterā.

Sabiedriskais transports Rīgas svētkos ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!