Viņš sacīja, ka patlaban saistībā ar atstādinātā "Rīgas namu" vadītāja Kārļa Kavaca rīcību var runāt, ka ir saskatāmi divi nozieguma sastāvi - dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana un piesavināšanās.

Ķuzis gan sacīja, ka izmeklēšana ir vēl tikai sākuma posmā un tiek pārbaudītas visas iesaistītās personas, kuru kopējo skaitu gan policijas priekšnieks atturējās atklāt.

TV3 raidījums "Nekā personīga" svētdien ziņoja, ka pašvaldības uzņēmums "Rīgas nami' vairāk nekā 1,2 miljonus latu ieguldījusi uzņēmuma "Zeus" valūtas maiņas punktu apgrozībā. Policija pagaidām atradusi vien pusi naudas.

Kavacs 1,2 miljonus latu "Zeus" valūtas maiņas punktiem pārskaitījis pirms gada it kā, lai tos samainītu pret eiro, taču šī nauda patiesībā palika maiņas punktos un nodrošināja biznesu.

Valūtas maiņas firmai "Zeus" ir 13 maiņas punkti Rīgā. 2010.gadā šīs firmas apgrozījums bija 80 000 latu, taču jau nākamajā gadā - 3 miljoni. "Rīgas namu" nelikumīgais aizdevums veido gandrīz pusi no šīs summas. Policija ir arestējusi 400 000 latu firmas "Zeus" kontos un valūtas maiņas punktos izņēmusi 160 000 skaidrā naudā. Tādēļ šī firma dažus valūtas veikalus ir aizvērusi.

Naudas pārskaitījums valūtas punktiem ir viens no lielākajiem pērnā gada darījumiem. Šobrīd policija noskaidro, vai Kavaca darījumos nav iesaistīta vēl kādas amatpersonas.

"Rīgas namu" kapitāla daļu turētājs ir Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR), pie kura Kavacs ar ziņām par iztrūkumu "Rīgas namu" kontā ieradās jau septembra sākumā - informēja, ka nauda aizskaitīta valūtas maiņas operācijām, bet valūtas mijējs naudu neatdod. Kavacs atzinās pilnvaru pārsniegšanā, par ko pienākas kriminālsods.

Tomēr Ameriks ar iesniegumu policijai neesot steidzies. Kavacam deva nedēļu laika paskaidrojuma sniegšanai, pēc tam viņu atlaida un papīrus nodeva domes Audita un revīzijas pārvaldei. Tikai trīs nedēļas pēc Kavaca grēksūdzes policija saņēma jaunās "Rīgas namu" vadītājas Ilzes Spūles iesniegumu. Vēl pēc nedēļas policija Kavacu apcietināja, vēstīja raidījums.

Rīgas domes opozicionāri uzskata, ka Ameriks lietu nodot policijai vilcinājies apzināti. Ameriks ir "Rīgas namu" kapitāla daļu turētājs un, ja izrādīsies, ka Kavacs rīkojies ar priekšnieka ziņu, jāatbild būs abiem, ziņoja "Nekā personīga".

Kavacam, kā arī otram "Rīgas namu" valdes loceklim Almeram Ludvikam tiek pārmesta augsta riska finanšu darījumu slēgšana ar finanšu starpniecības uzņēmumu "Zeus". Gan Kavacs gan Ludviks no amatiem atstādināti, kā arī izslēgti no Rīgas vicemēra Andra Amerika vadītās partijas "Gods kalpot Rīgai".