Foto: LETA
Ceturtdien Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā saņemts apliecinājum, ka ir iemaksāta 15 000 latu drošības nauda, kas tika noteikta, lai brīvībā nokļūtu dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā vainotais un patlaban no amata atstādinātais uzņēmuma ”Rīgas Nami” šefs Kārlis Kavacs, kuram tiesa trešdien pēc policijas lūguma kā drošības līdzekli noteica apcietinājumu.

Tiesas priekšsēdētājas palīgs Jānis Jaksons portālam "Delfi" sacīja, ka trešdien tiesa lēmumā par apcietinājuma piemērošanu arī noteica, ka tas var tikt aizstāts ar 15 000 latu drošības naudu un ceturtdien tiesa saņēmusi apliecinājumu drošības naudas iemaksai. Patlaban lēmums par drošības naudas iemaksāšanu un citi Kavaca atbrīvošanai nepieciešamie dokumenti ir iesniegti ieslodzījuma vietai.

Līdz ar to jau ceturtdien Kavacs tiks atbrīvots.

Kā liecina Kavaca pēdējā iesniegtā valsts amatpersonas deklarācija, viņam pieder dzīvoklis Rīgā, kā arī zemesgabali Liepupes pagastā un Ķekavas novadā. Skaidrā naudā uzkrāti 5000 latu un 15 000 eiro (10 500 lati), bet vairākās bankās noguldīti 16 441 lats un 15 167 eiro (10 616 lati). Kavacs deklarējis 278 273 eiro (195 571 lats) parādsaistības, bet kopumā astoņos aizdevumos viņš izsniedzis 187 147 latus un 382 270 eiro (267 589 latus).

Jau ziņots, ka Kavacam, kā arī otram "Rīgas Namu" valdes loceklim Almeram Ludvikam tiek pārmesta augsta riska finanšu darījumu slēgšana ar finanšu starpniecības uzņēmumu "Zeus". Gan Kavacs gan Ludviks no amatoem atstādināti, kā arī izslēgti no Rīgas vicemēra Andra Amerika vadītās partijas "Gods kalpot Rīgai".

Savukārt, tieši uzņēmuma "Zeus" vadītājs Ivars Ciska ir otra persona, kas aizturēta saistībā ar "Rīgas Namu" valdes slēgtajiem finanšu darījumiem, kuru dēļ varētu būt "pazuduši" ap 600 000 latu. Tomēr Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa trešdien nolēma Ciskam apcietinājumu nepiemērot, portālam "Delfi" apliecināja viņa advokāts Aldis Lieljuksis. Par Ciskam piemērojamo drošības līdzekli būs jālemj Valsts policijai, piebilda Lieljuksis.

Kā žurnālistiem pastāstīja Kavaca advokāts Guntars Antoms, Kavacs ir atzinis augsta riska darījumu veikšanu - naudas konvertāciju, taču viņš uzskata, ka ir drīkstējis šos darījumus slēgt un ka tā nav sodāma rīcība. Līdz ar to savu vainu viņam inkriminētajā dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā Kavacs neatzīst.

Kā ziņots, Valsts policija Kavacu un vēl kādu privātpersonu otrdien aizturēja kriminālprocesā, kas tika sākts pēc tam, kad jaunieceltā uzņēmuma "Rīgas Nami" valde policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē iesniedza iesniegumu par auditā konstatētajiem pārkāpumiem. Kavacs aizturēts aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, bet privātpersona - par liela apmēra piesavināšanos. 

Rīgas vicemērs un pašvaldības uzņēmuma "Rīgas Nami" kapitāldaļu turētāja pārstāvis Andris Ameriks (GKR) septembra sākumā atstādināja uzņēmuma valdes locekļus un savus partijas biedrus Kavacu un Almeru Ludviku, jo bija radušās aizdomas, ka viņi "veikuši augsta riska finanšu darījumus", kas saistīti ar uzņēmuma rīcību ar brīvajiem līdzekļiem, tos konvertējot no latiem uz eiro un dolāriem, un atpakaļ, cerot uz uzņēmuma papildus peļņu līdz ar labvēlīgām valūtas kursa svārstībām. Šīs darbības notikušas, sadarbojoties ar uzņēmumu "Zeus", radot risku "Rīgas namiem" zaudēt 600 000 latu.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) otrdien informēja, ka patlaban vēl uzņēmumā risinās pārbaude par darījumiem ar brīvajiem "Rīgas Namu" naudas līdzekļiem, taču pašvaldībai ir cerības naudu atgūt. Audita rezultāti būs zināmi 11.oktobrī, bet 600 000 lati pašlaik esot arestēta, iepriekš ziņoja Latvijas Radio.

Otrdien arī tika izlemts Kavacu un Ludviku izslēgt no Amerika vadītās partijas "Gods kalpot Rīgai".

Ameriks iepriekš sacīja, ka ir paredzēts izvērtēt visu bijušo "Rīgas Namu" valdes locekļu atbildību. Pirms tam "Rīgas Namu" valde darbojās arī bijušais iekšlietu ministrs Mareks segliņš, taču viņš šī gada maijā amatu atstāja, un valdē turpināja darbu tikai Kavacs un Ludviks.

Patlaban iecelta "Rīgas Namu" pagaidu valde - valdes priekšsēdētāja pienākumus pilda līdzšinējā Rīgas domes Īpašumu departamenta komercdarbības pārvaldes priekšniece Ilze Spūle, bet valdē darbojas Vineta Verika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!