Foto: LETA
Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa trešdien nolēma piemērot drošības līdzekli – apcietinājumu – patlaban no amata atstādinātajam uzņēmuma ”Rīgas Nami” vadītājam Kārlim Kavacam, kurš tiek vainots dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā, slēdzot augsta riska finanšu darījumus ar finanšu starpniecības uzņēmumu "Zeus".

Tieši uzņēmuma "Zeus" vadītājs Ivars Ciska ir otra persona, kas aizturēta saistībā ar "Rīgas Namu" valdes slēgtajiem finanšu darījumiem, kuru dēļ varētu būt "pazuduši" ap 600 000 latu. Tomēr Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa trešdien nolēma Ciskam nepiemērot apcietinājumu, portālam "Delfi" apliecināja viņa advokāts Aldis Lieljuksis.

Kā žurnālistiem pastāstīja Kavaca advokāts Guntars Antoms, viņa klients mēneša laikā var samaksāt 15 000 latu drošības naudu un tad sākotnēji noteiktais drošības līdzeklis - apcietinājums - var tikt mainīts. Viņš piebilda, ka sākotnēji lūdzis Kavacu atbrīvot pret 10 000 latiem, taču tiesa noteikusi citu drošības naudas apmēru. Kavacs drošības naudu var iemaksāt jau trešdien un ceturtdien – būt "uz brīvām kājām".

Kavaca advokāts informēja, ka Kavacs ir atzinis augsta riska darījumu veikšanu – naudas konvertāciju, taču viņš uzskata, ka ir drīkstējis šos darījumus slēgt un ka tā nav sodāma rīcība. Līdz ar to savu vainu viņam inkriminētajā dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā Kavacs neatzīst.

Ņemot vērā, ka tiesa nelēma Cisku apcietināt, par viņam piemērojamo drošības līdzekli būs jālemj Valsts policijai, piebilda Lieljuksis.

Kā ziņots, Valsts policija Kavacu un vēl kādu privātpersonu otrdien aizturēja kriminālprocesā, kas tika sākts pēc tam, kad jaunieceltā uzņēmuma "Rīgas Nami" valde policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē iesniedza iesniegumu par auditā konstatētajiem pārkāpumiem. Kavacs aizturēts aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, bet privātpersona - par liela apmēra piesavināšanos. 

Rīgas vicemērs un pašvaldības uzņēmuma "Rīgas Nami" kapitāldaļu turētāja pārstāvis Andris Ameriks (GKR) septembra sākumā atstādināja uzņēmuma valdes locekļus un savus partijas biedrus Kavacu un Almeru Ludviku, jo bija radušās aizdomas, ka viņi "veikuši augsta riska finanšu darījumus", kas saistīti ar uzņēmuma rīcību ar brīvajiem līdzekļiem, tos konvertējot no latiem uz eiro un dolāriem, un atpakaļ, cerot uz uzņēmuma papildus peļņu līdz ar labvēlīgām valūtas kursa svārstībām. Šīs darbības notikušas, sadarbojoties ar uzņēmumu "Zeus", radot risku "Rīgas namiem" zaudēt 600 000 latu.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) otrdien informēja, ka patlaban vēl uzņēmumā risinās pārbaude par darījumiem ar brīvajiem "Rīgas Namu" naudas līdzekļiem, taču pašvaldībai ir cerības naudu atgūt. Audita rezultāti būs zināmi 11.oktobrī, bet 600 000 lati pašlaik esot arestēta, iepriekš ziņoja Latvijas Radio.

Otrdien arī tika izlemts Kavacu un Ludviku izslēgt no Amerika vadītās partijas "Gods kalpot Rīgai".

Ameriks iepriekš sacīja, ka ir paredzēts izvērtēt visu bijušo "Rīgas Namu" valdes locekļu atbildību. Pirms tam "Rīgas Namu" valde darbojās arī bijušais iekšlietu ministrs Mareks segliņš, taču viņš šī gada maijā amatu atstāja, un valdē turpināja darbu tikai Kavacs un Ludviks.

Patlaban iecelta "Rīgas Namu" pagaidu valde - valdes priekšsēdētāja pienākumus pilda līdzšinējā Rīgas domes Īpašumu departamenta komercdarbības pārvaldes priekšniece Ilze Spūle, bet valdē darbojas Vineta Verika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!