Uzņēmums skaidro, ka apkures izmaksas ietekmē divas komponentes – siltumenerģijas tarifs un patērētais siltumenerģijas daudzums. Siltumenerģijas tarifs ir noteikts atbilstoši Regulatora lēmumam un tas mainās atkarībā no dabasgāzes cenas. Savukārt siltumenerģijas patēriņu ietekmē āra gaisa temperatūra, siltummezglā noteiktais temperatūras režīms, iedzīvotāju paradumi un ēkas tehniskais stāvoklis, norāda uzņēmumā.

Lai gan sinoptiķi prognozē, ka tuvākajās dienās āra gaisa temperatūra paaugstināsies, taču šīs āra gaisa temperatūras svārstības būtiski neietekmēs siltumenerģijas patēriņu. Tiek prognozēts, ka rēķins par janvāri vidēji var pieaugt par 3,5% līdz 4,5%.

Lai samazinātu patērētās siltumenerģijas daudzumu, "Rīgas siltums" aicina pievērst uzmanību siltuma taupīšanai, tās lietderīgai izmantošanai un atgādina par individuālo siltummezglu regulēšanas iespējām. Siltummezgli strādā automātiskā režīmā, ļaujot regulēt apkures sistēmas un karstā ūdens temperatūru atbilstoši klientu komforta prasībām un maksātspējai, uzsver Rīgas siltuma piegādātāji.

Siltummezglā iespējams regulēt nepieciešamo apkures un karstā ūdens temperatūras režīmu noteiktam laika periodam – diennaktij, nedēļai, atbilstoši vēlamajai iekštelpu temperatūrai. "Tāpēc, lai siltums tiktu lietderīgi izmantots, nepieļautu dzīvokļos, piemēram, pārlieku karstumu, mudinām aktīvi iesaistīties un izmantot individuālo siltummezglu regulēšanas iespējas," vēsta uzņēmumā.

Vēlamo karstā ūdens un apkures sistēmas temperatūru nosaka dzīvokļu īpašnieki. Atbilstoši dzīvokļu īpašnieku pieņemtajam lēmumam, ēkas pārvaldnieks vai ēkas apkalpojošais personāls iestata izvēlētos parametrus ēkas siltummezglā.

Uzņēmums atgādina - apkures parametru samazināšana individuālajos siltummezglos par vienu grādu, ļauj ietaupīt ap 5% no apkures izmaksām.

Vēl viens siltuma taupīšanas veids, kas samazinātu apkures izmaksas, ir iedzīvotāju paradumi. "Iedzīvotājiem iesakām atbrīvot radiatorus no aizkariem, mēbelēm vai citiem priekšmetiem, kas traucē radiatoru optimālu siltumatdevi, novietot aiz radiatoriem siltumu atstarojošu materiālu," ar knifiem dalās "R:īgas siltums".

Apkures sezonā noteikti nepieciešama telpu vēdināšana, lai ielaistu svaigu gaisu un neradītu kondensāta veidošanos, telpas vēdināt īsu brīdi un intensīvi. Nevajadzētu bez vajadzības turēt atvērtus logus un durvis kāpņu telpās un citās koplietošanas telpās. "Pievēršot uzmanību šiem ieteikumiem un mainot paradumus, samazināt siltumenerģijas patēriņu ir katra iedzīvotāja rokās," uzsver uzņēmumā.

Kā arī būtu jāpievērš rūpīgāka uzmanība ēkas norobežojošām konstrukcijām, kuru sakārtošana neprasa būtiskus finanšu ieguldījumus, piemēram, logu nomainīšanai, spraugu aizdarīšanai.

Jau vēstīts, ka janvārī iedzīvotāju šokēja augstie rēķini par apkuri, kas, salīdzinot ar decembri 2011.gadā, bija krietni auguši. Arī valdībā bažījas par iedzīvotāju spējām nomaksāt rēķinus. Jau tagad daudzās mājās ir lieli parādi par apkuri.