'Delfi TV' piedāvā politiķu erudīcijas pārbaudi viktorīnā 'Saeimas labirints'
'Delfi TV' piedāvā politiķu erudīcijas pārbaudi viktorīnā 'Saeimas labirints'
Priekšvēlēšanu laikā viedokļu cīņas, skaļi izteikumi un pārdroši solījumi no deputāta amata kandidātiem birst kā no pārpilnības raga, taču par to, vai runām sekos arī darbi, vēlētāji parasti var pārliecināties tikai pēc vēlēšanām. Lai gūtu priekšstatu par to, vai topošajiem deputātiem ir arī līderim nepieciešamais prāta asums un erudīcija, kas ļauj veiksmīgi rīkoties nestandarta apstākļos un sasniegt ambiciozus mērķus politikā, "Delfi TV" piedāvā politiķu viktorīnu "Saeimas labirints".
Lai kandidētu uz vietu Saeimā, izglītībai un darba pieredzei nav ierobežojumu, un augustā "Delfi" secināja, ka deputāta amata kandidātu izglītības līmenis kļūst aizvien zemāks. Vienlaikus uzvirmojušas iniciatīvas, ka deputātiem tomēr vajadzētu augstāko izglītību.

Pirmsvēlēšanu viktorīnas raidījumu "Saeimas labirints" mērķis – ne tikai pārbaudīt kandidātu erudīciju jautājumos, kurus topošajiem tautas kalpiem būtu vēlams pārzināt, bet arī ļaut demonstrēt spēju skaidrot, uzrunāt un pārliecināt konkurentus, topošos sabiedrotos un vēlētājus.
Kas piedalīsies viktorīnā?
Viktorīnas raidījumos piedalīsies pa vienam pārstāvim no katra saraksta, kura reitings augustā pārsniedza 2% slieksni, kas ļauj partijai pretendēt uz valsts finansējumu. Šādu sarakstu ir 12, tāpēc, lai rūpīgāk vērtētu katra pārstāvja apķērību un talantus, notiks divi viktorīnu raidījumi. Katrā no tiem piedalīties aicināti sešu sarakstu pārstāvji, kuri sagrupēti atbilstoši Centrālās vēlēšanu komisijas izlozētajai sarakstu secībai vēlēšanās. Katra partija pati izvēlējās savas partijas pārstāvi, kurš piedalīsies viktorīnā.
Pirmajā "Saeimas labirints" raidījumā, ko "Delfi TV" ēterā pārraidīsim 20. septembrī pulksten 12, piedalīties aicināti pārstāvji no sarakstiem:

- Jaunā VIENOTĪBA
- "Latvijas Krievu savienība"
- Zaļo un Zemnieku savienība
- "Saskaņa" sociāldemokrātiskā partija
- politiskā partija "Stabilitātei!"
- Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK"

Savukārt otrajā raidījumā, ko "Delfi TV" ēterā pārraidīsim 22. septembrī pulksten 12, piedalīties aicināti pārstāvji no sarakstiem:

- LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ
- Konservatīvie
- politiskā partija "KATRAM UN KATRAI"
- "PROGRESĪVIE"
- Attīstībai/Par!
- "APVIENOTAIS SARAKSTS – Latvijas Zaļā partija, Latvijas Reģionu Apvienība, Liepājas partija"
Viktorīnas uzdevumi
Viktorīnas laikā raidījuma dalībniekiem tiks uzdoti gan jautājumi ar atbilžu variantiem, gan atvērtā tipa jautājumi, kā arī būs jāskaidro dažādi ar politiku saistīti termini. Katrā no raidījumiem aptversim līdzīgu tematu loku, bet jautājumi atšķirsies, lai otrā raidījuma dalībniekiem nebūtu iespējas tos nošpikot.

Viktorīnas dalībnieku iegūto punktu skaitu apkopos datorprogramma, un raidījuma laikā pēc katras viktorīnas kārtas skatītāji varēs sekot līdzi, cik punktu kurš dalībnieks ieguvis.

Turklāt viktorīnas dalībniekiem jāsagatavo mājasdarbs – 90 sekunžu uzruna gaidāmajā gadumijā, kādu kandidāts teiktu televīzijā 2022. gada 31. decembrī, ja būtu kļuvis par premjeru. Par šo viktorīnas kārtu punkti netiks piešķirti – tajā dalībnieku spēju uzrunāt vērtēs raidījuma skatītāji, izdarot secinājumus.
Viktorīnas veidotāju komanda
Viktorīnas jautājumi top sadarbībā ar Latvijas erudītu aprindās iemīļoto "Lielās viktorīnas" organizētāju Zigmundu Fricsonu. Raidījumus vadīs "Delfi TV" žurnālists Andris Auzāns.
"Viktorīna sniedz iespēju pārbaudīt gan zināšanas par jautājumiem un tematiem, ar kuriem ikdienā deputātiem nāksies nodarboties, gan kandidātu rīcību neliela stresa apstākļos. Šie raidījumi būs vienlaicīgi gan izzinoši, gan izklaidējoši un sniegs nelielu pozitīvu atelpu no klasiskajām priekšvēlēšanu debatēm. Viktorīnas gatavošanas procesā izmantota Satversme un citi būtiskākie Latvijas Republikas likumi, būtiski fakti par Latvijas parlamentārisma vēsturi un nozīmi, kā arī interesanti atgadījumi politikā un ne tikai."
Zigmunds Fricsons, "Lielā viktorīna" vadītājs
Tādējādi ar jautājumu palīdzību varēs pārliecināties ne tikai par deputāta amata kandidātu teorētiskajām zināšanām, bet arī par orientēšanos politiskajā sistēmā un sabiedrībai nozīmīgās norisēs.
Andris Auzāns
"Delfi TV" žurnālists, "Spried ar Delfi" un "Saeimas labirints" vadītājs
"Es aicinātu šo viktorīnu uztvert nevis kā eksāmenu, bet vairāk kā spēli, jo šādā viktorīnā daudz ko var izšķirt veiksmes moments. Tomēr uzskatu, ka nākamo tautas priekšstāvju zināšanām ir nozīme. Lai arī mūsdienās teju visu vajadzīgo informāciju var ātri un parocīgi atrast internetā, pietiekama zināšanu bāze stipri vien palīdzētu deputātiem – ar kvalitatīvāku likumu palīdzību veidojot mūsu valsti labāku, vairojot iedzīvotāju labklājību un stiprinot drošību."
Raidījuma producente ir "Delfi TV" žurnāliste Zane Ārmane, kuras pārziņā ikdienā ir "Delfi TV" raidījumu "Kāpēc" un "Spried ar Delfi" sagatavošana.
"Cilvēki dodas politikā dažādu mērķu vadīti, taču mērķu sasniegšanā būtiskas ir ne tikai zināšanas, bet arī sociālās prasmes. Viktorīna ir politiķiem neierasta vide, kas ļaus deputāta amata kandidātus ieraudzīt citā gaismā un novērtēt viņu gatavību reaģēt netipiskās situācijās."
Zane Ārmane, "Delfi TV" žurnāliste
Viktorīnas tehnisko pusi nodrošina pieredzējusī "Delfi TV" komanda – audiovizuālā satura veidotāji Daniēls Portnajs un Patriks Pauls Briķis, savukārt par māksliniecisko noformējumu gādā dizainers Oskars Dreģis.

Viktorīnas raidījumi papildina "Delfi" vēlēšanu saturu, kurā ir gan intervijas ar vēlēšanu sarakstu līderiem, gan gaidāmās premjera amata kandidātu debates, gan aktuālie pirmsvēlēšanu jaunumi un "Delfi" redakcijas īpaši vēlēšanām sagatavotie projekti.

"Delfi TV" priekšvēlēšanu raidījumi pieejami arī ierakstā ikvienam "Delfi" lasītājam. Raidījumu audio versijas var noklausīties gan lapā "Delfi Podkāsti", gan arī "Apple" un "Spotify" platformās.

Viktorīnas raidījumus, tāpat kā raidījumus ciklā "Nākamais, lūdzu!" un premjeru debates, finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.