'Nākamais, lūdzu!' – prezidenta amata kandidātu intervijas un debates 'Delfi TV'
'Nākamais, lūdzu!' – prezidenta amata kandidātu intervijas un debates 'Delfi TV'
Saeima 31. maijā vēlēs jaunu Latvijas Valsts prezidentu. Lai iepazītu trīs kandidātus, kuri nākamos četrus gadus centīsies uzrunāt, saliedēt, pārliecināt un sapurināt Latvijas tautu, "Delfi TV" piedāvā raidījumu sēriju "Nākamais, lūdzu!", kurā pieredzējušās "Delfi TV" raidījumu vadītājas, žurnālistes Alina Lastovska un Olga Dragiļeva nedēļu pirms vēlēšanām iztaujās katru no kandidātiem intervijās "viens pret vienu", gan arī piedāvās kandidātu diskusiju.
Lai gan sabiedrība tiešā veidā prezidenta vēlēšanu iznākumu ietekmēt nevar, ar tās viedokli Saeimas deputātiem būtu jārēķinās, balsojot par kādu no kandidātiem. Šīs būs otrās vēlēšanas, kurās balsojums par katru no kandidātiem notiks atklāti, un šoreiz katra deputāta balss var kļūt par izšķirošo, jo koalīcijas partijām nav izdevies vienoties par kandidātu.
Olga Dragiļeva
"Delfi TV" žurnāliste, raidījumu "Kāpēc" un "Nākamais, lūdzu!" vadītāja
"Kaut Latvijas valsts prezidentu neievēl tauta, bet Saeimas deputāti, ir kritiski svarīgi noskaidrot kandātu viedokļus un pozīcijas valstiskajos jautājumos. Tikai tā mēs varēsim novērtēt, cik pamatoti ir politiķu argumenti, ievēlot nākamo prezidentu."
Kandidātu iztaujāšanu sāksim trešdien, 24. maijā, pulksten 11, kad žurnāliste Olga Dragiļeva intervēs uzņēmēju Uldi Pīlēnu. Viņš bija pirmais (jau 11. aprīlī), kurš pieteica savas ambīcijas kļūt par Valsts prezidentu. Pīlēns deviņdesmito gadu beigās piedalījies "Tautas partijas" dibināšanā un desmit gadus bijis tās valdes loceklis. Pēc vairāku gadu pārtraukuma uzņēmējs pērn atgriezies politikā, pirms 14. Saeimas vēlēšanām nodibinot politisko partiju apvienību "Apvienotais saraksts – Latvijas Zaļā partija, Latvijas Reģionu Apvienība, Liepājas partija", kas arī virza viņu prezidenta amatam.

Dienu pēc tam, kad līdzšinējais Valsts prezidents Egils Levits paziņoja, ka uz otru termiņu amatā tomēr nekandidēs, "Jaunā Vienotība" izvirzīja savu kandidātu – vienu no partijas līderiem, vairāk nekā 10 gadus ārlietu ministra amatā pavadījušo Edgaru Rinkēviču. Žurnāliste Alina Lastovska Rinkēviču intervēs ceturtdien, 25. maijā, pulksten 11.45.

Savu kandidātu izvirzīja arī opozīcijā esošā partija "Progresīvie", kas Valsts prezidenta amatā vēlētos redzēt bijušo Eiropas Latviešu apvienības vadītāju Elīnu Pinto. Viņa iepriekš nav aktīvi iesaistījusies iekšpolitikā, bet ir atrodama "Progresīvo" ziedotāju sarakstā. Elīnu Pinto piektdien, 26. maijā, pulksten 11 iztaujās žurnāliste Olga Dragiļeva.

Savukārt divas dienas pirms vēlēšanām, 29. maijā, pulksten 13 visi trīs Valsts prezidenta amata kandidāti – Pīlēns, Rinkēvičs un Pinto – tiksies "Delfi TV" ēterā, lai debatēs aizstāvētu savu redzējumu par to, kurp jāvirzās Latvijas valstij, kā uzrunāt sabiedrību un aizstāvēt tās intereses starptautiskajā arēnā.

Valsts prezidenta vēlēšanām 31.maijā no Saeimas ēkas visas dienas garumā sekos līdzi "Delfi" Ziņu redakcija. Mūsu žurnālisti Olga Dragiļeva, Alina Lastovska un Raivis Spalvēns atradīsies parlamentā, lai "Delfi" auditorija varētu sekot līdzi teksta tiešraidei, kā arī uzzināt visu aktuālāko video reportāžās un intervijās.
Alina Lastovska
"Delfi TV" žurnāliste, raidījumu "Spried ar Delfi" un "Nākamais, lūdzu!" vadītāja
"Bieži vien, diskutējot par prezidenta pilnvarām, dzirdam, ka iekšpolitikā tās ir diezgan ierobežotas. Taču prezidenta ietekme ir liela – viņam ir nozīmīga loma valdības veidošanā, nominējot premjeru, prezidents var iesniegt likumprojektus, sasaukt valdības un parlamenta sēdes un galu galā – arī rosināt Saeimas atlaišanu. Tāpēc ir būtiski zināt Valsts prezidenta amatu kandidātu redzējumu, vērtības un iecerētās prioritātes, un to mēs arī skaidrosim gan individuālajās intervijās, gan debatēs."
Kurš no trīs izvirzītajiem Valsts prezidenta amata kandidātiem būtu piemērotākais, lai uzrunātu dažādos jautājumos sašķelto Latvijas sabiedrību kara un ekonomisko grūtību aizēnotajā šodienā – domā, spried un sver kopā ar "Delfi"!
Tāpat kā citi "Delfi TV" raidījumi, arī Valsts prezidenta amata kandidātu intervijas un diskusijas tiks retranslētas "ReTV" ēterā un neilgi pēc tiešraides tās varēs klausīties arī audio formātā – "Delfi podkāsti" lapā, "Apple" un "Spotify" platformās.