Foto: Privātais arhīvs
Gatis Saknītis jau sesto gadu studē medicīnu Rīgas Stradiņa universitātē un līdztekus studijām strādā Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, Neatliekamās medicīnas palīdzības dienestā. 2021. gadā jaunais mediķis devās “Erasmus+” pieredzes apmaiņas braucienā uz Ļubļanu Slovēnijā un atzīst, ka šī valsts viņam tik ļoti iepatikās, ka Gatis vēlējās palikt un pabeigt tur studijas.

Gatim nebija grūti izvēlēties valsti, uz kuru doties mobilitātē, jo 2017. gadā viņš kopā ar savu tautas deju ansambli "Sprigulītis" devās ceļojumā uz Slovēniju un jau toreiz viņam iepatikās šīs valsts kultūra, cilvēki un klimats. Turklāt vēl gadu pirms došanās ''Erasmus+'' apmaiņas braucienā, mobilitātē devās arī viņa draugs, kurš iedrošināja vēl vairāk.


Izvēloties universitāti, Gatis pievērsa uzmanību vairākiem faktoriem. Viņam bija svarīgi, lai universitātē studijas notiek angļu valodā. Piemēram, augstskolas Spānijā piedāvāja studēt tikai spāņu valodā, savukārt Francijā – franču valodā. Ļoti lielu uzmanību viņš pievērsa arī universitātes reitingiem. Rezultātā Gatis izvēlējās Ļubļanas Universitāti, kurā ir ļoti attīstīta medicīnas nozare gan zinātnē, gan tehnoloģijās.

Ikdienas sadzīve un spēja pielāgoties izaicinājumiem


Par "Erasmus+" Gatis zināja jau sen, taču par programmu sāka interesēties tikai universitātes laikā: "Medicīnā ir jāstudē 6 gadi, kas ir daudz. Manuprāt, "Erasmus+" ir laba iespēja pamainīt vidi, iegūt jaunas zināšanas un pieredzi."

Foto: Privātais arhīvs
Mobilitātes laikā Gatis pirmo reizi dzīvoja kopmītnēs – vienā istabā ar itāļu puisi, kurš kļuva teju kā brālis. Viņš atzīst, ka ikdiena bija sava veida atpūta, taču tas nebūt nenozīmē, ka nebija jāmācās. Gatis mācījās ļoti daudz, īpaši neiroloģiju. Brīvajā laikā viņš ceļoja un izzināja gan Slovēniju, gan citas valstis: "Kopš 18 gadu vecuma es strādāju, un man visu laiku bija rutīna – skola, darbs, dejas, mājasdarbi, atkal skola. Esot "Erasmus+'', - tikai skola un mājasdarbi, pārējais bija brīvais laiks. Mēs ļoti daudz ceļojām - gan uz kalniem, gan arī uz Grieķiju un citām zemēm. Lai arī izklausās, ka tikai izklaidējos, daudz laika veltīju studijām.."

Gatis neatceras, ka "Erasmus+" programmas laikā būtu saskāries ar lieliem izaicinājumiem, jo ikreiz, kad bija kādas problēmsituācijas, risināja tās individuāli vai meklēja palīdzību. Kā lielāko izaicinājumu viņš min tikai valodas barjeru, kurai pašā sākumā bija jāpārkāpj pāri: "Mana pirmā lekcija universitātē bija neiroloģija. Es sākumā domāju – ārprāts, kas te notiek! Bija jāmācās jauni jēdzieni, lai varētu izprast, ko pasniedzējs stāsta, taču laika gaitā es to visu apguvu."

Jaunais mediķis ļoti novērtē iegūtās zināšanas. Pagājušajā gadā viņa kursabiedriem Latvijā lielākā daļa lekciju un praktisko nodarbību notika attālināti Covid-19 ierobežojumu dēļ, savukārt Slovēnijā viss notika klātienē, studenti turpināja apmeklēt pacientus un iegūtās zināšanas pielietot praksē. Arī eksāmeni Gatim bija jākārto mutiski, kas lika iedziļināties noteiktos tematos un medicīnas terminoloģijā vēl vairāk.
Foto: Privātais arhīvs

''Erasmus+'' ģimene – draugi, kas iegūti uz mūžu


"Manuprāt, mobilitātē katra diena bija spilgta un atmiņā paliekoša. Es joprojām, no rītiem pamostoties, aizdomājos, cik labi tika pavadīts laiks un cik ļoti vēlos atgriezties. Man visvairāk pietrūkst tā sava veida ģimene, kuru ieguvu, tur aizbraucot,'' atmiņās gremdējoties, stāsta Gatis.

Jautājot Gatim, kā šī pieredze turpmāk noderēs mācībās un karjerā, viņš atzīst, ka pēc atgriešanās ir kļuvis atvērtāks un saprotošāks. Tāpat arī uzlabojis savas komunikācijas prasmes, kļuva vieglāk sarunāties gan ar pacientiem, gan ar profesoriem: "Ja agrāk es mammai lūdzu, lai pieraksta mani pie ģimenes ārsta, tad pēc ''Erasmus+" problēmas sāku risināt pats."

Doties ''Erasmus+" pieredzes apmaiņas braucienā Gatis iesaka ikvienam, jo tā ir iespēja sevi pilnveidot, paplašināt savu redzesloku, iegūt jaunas zināšanas, mācīties starptautiskā vidē, iepazīt citu valstu kultūru un satikt cilvēkus no visas pasaules.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!