9. maijā svinam Eiropas dienu – Eiropas vienotības idejas svētkus, savukārt 1. maijā atcerējāmies vēsturisko faktu, ka pirms 20 gadiem Latvija pievienojās Eiropas Savienībai. Aizvadītie 20 gadi izvērtēti pētījumā "Latvija Eiropas Savienībā – 20 gadi", par kura secinājumiem ceturtdien, 9. maijā raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns izjautā pētījuma autores – Latvijas Universitātes (LU) vadošo pētnieci Žanetu Ozoliņu un LU profesori, domnīcas "LV PEAK" direktori Innu Šteinbuku.

Kā ziņots, pētījums “Latvija Eiropas Savienībā – 20 gadi” pievēršas trim tematiskajiem virzieniem, kas īpaši būtiski Latvijas attīstībai, labklājībai un ilgtspējai: ekonomika, politika un drošība, un kultūra, izglītība, zinātne.

Pētījumā analizēta gan finanšu krīzes pārvarēšana un 10 gadu pieredze, Latvijai esot eirozonas dalībvalstij, gan Covid–19 krīze un ES loma tās mazināšanā. Pētījums raugās arī uz inflācijas un izaugsmes izaicinājumiem un ES budžeta līdzekļu nozīmi Latvijas attīstībā. Tāpat pētījumā aplūkota sabiedrības attieksme pret demokrātiju, Eiropas atbilde dezinformācijai, sabiedrības uzticēšanās aspekts, kā arī Latvijas iesaiste Eiropas līmeņa lēmumu pieņemšanā, Latvijas politikas paplašināšanās aspekti un drošības jomas izaicinājumi.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!