Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Smaržīgs, izcili gards tītara cepetis ar zeltainu ādiņu un citronu svaigo smaržu. Pamatīgās maltītes pagatavošana gan prasa labu laika sprīdi, taču rezultāts būs tā vērts!
23Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 8
4 kgtītars (iekšas iztīrītas)2 citroni1 ķiploks (pārgriezts horizontāli uz pusēm)150 gsviests (izkausēts) timiāna zariņi CEPTIEM CITRONIEM UN ĶIPLOKIEM:2 citroni4 ķiploki (pārgriezti horiznotāli uz pusēm) PILDĪJUMAM:250 ggaišā rīvmaize2 citronu miziņa (sarīvēta)8 ĒKpētersīļi2 ĒKtimiāns (sakapāts) sāls melnie pipari2 olas100 gsviests (izkausēts) MĒRCEI:3 ĒKkukurūzas milti tītara sulas (notecējušas pēc izcepšanas)4 ĒKbaltvīns vai sarkanvīns sāls melnie pipari

Sagatavošana

1

Gatavo pildījumu
Bļodā ber rīvmaizi, pievieno citrona miziņu, pētersīļus, timiānu un garšvielas. Visu kārtīgi samaisa.

2

Pēc tam pievieno olas, izkausēto sviestu un mērci, visu maisa, līdz sastāvdaļas savēlušās kopā.

3

Pilda tītaru
Pildījumu vispirms sapilda tītara kakla daļā, cik vien lien iekšā. Pāri palikušo pildījuma masu saveļ bumbiņās un liek uz ietaukotas cepamās pannas.

4

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190 grādiem.

5

Sapildīto tītaru nosver, lai aprēķinātu gatavošanas ilgumu. Katram tītara kilogramam atvēl 20 minūtes, un pieskaita 90 minūtes ar nemainīgo laiku (piemēram, 4 kg smagu tītaru cep 80+90 minūtes, 5 kg smagu 100+90 minūtes). Kad tītars izcepts, to labāk atpūtināt 30 minūtes, pirms sagriež.

6

Pēc tam tītarā liek citronus, kuriem norīvēta miziņa (sagrieztus daiviņās), kā arī divas ķiploka galviņas pusītes. Tītaru liek lielā cepamajā traukā, pa virsu liekot dažus timiāna zariņus.

7

Ņem nelielu marles gabaliņu, iemērc to izkausētā sviestā un kārtīgi apsmērē tītara virsmu, līdz viss sviests iztērēts.

8

Tītaru liek cepeškrāsnī un cep tik ilgi, cik aprēķināts pēc svara.

9

Aptuveni 30-40 minūtes pirms cepšanas beigām gar tītaru uz cepamās pannas saliek citronus, kas sagriezti daiviņās, kā arī ķiploku galviņu pusītes, kuras aplaista ar tauciņiem, kas izdalījušies no tītara gaļas.

10

Tītaru pabeidz cept.

11

Pārbauda, vai tītars gatavs – ar iesmiņu iedur biezākajā kājas daļā. Ja šķidrums no tā iztek caurspīdīgs, tītars ir gatavs. Ja šķidrums ir mazliet rozā, tītars vēl dažas minūtes jāpacep.

12

Gatavo tītaru izņem no cepeškrāsns un apsedz ar foliju, noliek siltā vietā uz 30 minūtēm.

13

Atpūtinātu tītaru būs daudz vieglāk sagriezt, un tā sulas būs notecējušas.

14

Pāri palikušās pildījuma bumbiņas cep cepeškrāsnī 20-30 minūtes, līdz tās ir zeltaini brūnas.

15

Gatavo mērci
Kukurūzas miltus sajauc ar trim ēdamkarotēm ūdens.

16

Ņem no cepeša notecējušo šķidrumu (aptuveni litru, vai, ja tik daudz nav, sajauc to ar verdošu ūdeni, lai būtu tieši viens litrs).

17

Šķidrumu ielej katliņā, pievieno vīnu un ļauj sākt vārīties. Pēc tam liek klāt ar ūdeni sajauktos kukurūzas miltus, visu kārtīgi sajaucot. Pievieno sāli un piparus garšai.

18

Mērci vāra, līdz tā sabiezējusi līdz tīkamai konsistencei.

Tītaru pasniedz ar mērci, saceptajiem ķiplokiem un pildījuma bumbiņām. Ēd kopā ar ceptiem vai vārītiem kartupeļiem un citiem dārzeņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!