Foto: DELFI
Labklājības nozare nestreiko, bet cieš klusumā. Ne tāpēc, ka nozarē iesaistītajiem trūktu raižu. Piemēram, biedrības "Latvijas Samariešu apvienība" direktors Andris Bērziņš sarunā ar "Delfi" nedaudz nopeļ arī pats sevi – neesot gana daudz darījis, lai jomu sadzirdētu. Daudz par sistēmiskiem risinājumiem sociālās jomas stutēšanai nerunā arī partijas. Lielākoties tās sola "ielāpus".

Vai tie turēs kopā nozari? Vai maz var ticēt, ka "ielāpus" tiešām uzliks, un vai tie trāpīs īstajiem "caurumiem" – uz šiem jautājumiem partiju programmās atbildes meklēja portāls "Delfi", lūdzot partiju īsās programmas vērtēt ekspertus.

Analītiskajā rakstu sērijā "Sasodīti sasolīts" piedāvājam padziļinātu ieskatu visu Saeimas vēlēšanās startējošo politisko spēku piedāvājumā vēlētājiem. "Delfi" autoru kolektīvs kopā ar vairāk nekā 40 ekspertiem izanalizēja katras partijas īsajā programmā izteiktos solījumus un mērķus. Skaidrojam, kā dažādi politiskie spēki sola mainīt veselības un izglītības sistēmas, veicināt integrāciju, stiprināt likuma varu un Latvijas aizsardzību, kā arī ieviest citas pārmaiņas. Atzīmējam arī tos, kuri noteiktus jautājumus vai pat veselas nozares atstājuši novārtā. Kāds ir konkrēto solījumu pamatojums, mērķis un nozīme, savukārt vērtē gan pieredzējuši jomu pārstāvji un praktiķi, gan jaunie speciālisti.

Biznesa augstskolas "Turība" Juridiskās fakultātes dekāns Ivo Krievs norāda – enerģētikas krīzes laikā sociālajā jomā solīt ir riskanti, jo visu solījumu pildīšana prasīs lielus finanšu līdzekļus. "Ja neattīstās valsts un ienākumi nepalielinās, jautājums – kur naudu [solījumu īstenošanai] ņemt? Neviena partija uz šo jautājumu neatbild," viņš saka.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!