Foto: F64

Vēlēšanu rezultātu ietekmēšana no uzņēmuma "SOAAR" puses ir neiespējama, portālam "Delfi" sacīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāvis Andrejs Vaivars.

Jau vēstīts, ka trešdien, 24. aprīlī, raidījumā "Kas notiek Latvijā" uzņēmuma "SOAAR" līdzīpašnieks Renārs Kadžulis pauda, ka 2014. gada Saeimas vēlēšanu naktī viņam zvanījis toreizējais "Vienotības" ģenerālsekretārs Artis Kampars. "Izsauc ārā un saka tā: izskatās, ka mūsu priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa netiks ievēlēta, un mums vajag, lai tu izdari, lai viņa tiktu ievēlēta," pauda Kadžulis.

CVK pārstāvis portālam "Delfi" sacīja, ka, ja arī tehniski kaut ko tādu varētu īstenot, to nevarētu nepamanīt citi, jo viss sākas no pašvaldību līmeņa.

"Uz CVK centralizēti nogādā konkrētus datus, nevis biļetenus. Mums nogādā datus par to, cik un par ko katrā pašvaldībā ir nobalsots. Tīri teorētiski pieļaujot, ka Rīgā tiktu mainīti rezultāti, katra pašvaldība redzētu, ka atsūtītie cipari nesakrīt ar tiem, kas parādās publiski," sacīja Vaivars.

"Katrā vēlēšanu naktī varam sekot līdz tam, kā ienāk balsis. Ko līdz tās ienāk, tas kļūst publiski redzams. Ja, piemēram, no Balviem atsūta, ka par partiju "X" ir 1000 balsis, un datorā redz, ka tur pēkšņi ir 1005, to taču varēs redzēt. Līdz ar to šāda manipulācija ar CVK datiem ir neiespējama. [...] Ja jūs no savas pašvaldības atsūtāt, ka par cilvēku ir 10 balsis, bet beigās parādās, ka tomēr 12, jūs redzētu šīs izmaiņas," pauda CVK pārstāvis. Vaivars piebilda, ka Rīgā ir tikai "liels kalkulators", bet skaitīšana notiek pašvaldībās, kas toreiz notika gan manuāli, gan automātiski.

Vēstīts, ka Kampars "Delfi" norādīja, ka šie apgalvojumi par "Vienotības" centieniem ietekmēt vēlēšanu rezultātus ir absurdi un neatbilst patiesībai. Arī premjere norādījusi, ka aicinās Stukānu pārbaudīt izskanējušos apgalvojumus.

Nedz Satversmes aizsardzības birojā (SAB), nedz Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNABnav saņemti iesniegumi no Renāra Kadžuļa vai viņa pārstāvēta uzņēmuma SIA "SOAAR" par iespējamām nelikumībām saistībā ar partiju "Jaunā Vienotība" vai mēģinājumiem ietekmēt kādu vēlēšanu norisi, noskaidroja portāls "Delfi".

Tāpat Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs lūdzis ģenerālprokuroru Juri Stukāni veikt pārbaudi, vai valsts drošības iestādes un tiesībaizsardzības iestādes ir saņēmušas jebkādas ziņas vai informāciju par mēģinājumiem ietekmēt Saeimas vēlēšanu rezultātus 2014. gadā, "Delfi" informēja prezidenta kancelejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!