Foto: Publicitātes foto

"Zemessardzes 3. Latgales brigāde gatavo katrā kājnieku bataljonā vienu paaugstinātas gatavības rotu, un šo rotu kaujas spējas ir jāpārbauda. Mācības "Namejs" pamatā ir komandvadības un paaugstinātās kaujas gatavības rotu pārbaude – kas ir paveikts četru gadu pārbaudes un apmācību ciklā," skaidro Zemessardzes 3. Latgales brigādes komandieris pulkvedis Māris Simsons. "Šīs mācības ir spēju pārbaude – kā mēs spējam izpildīt mūsu galveno uzdevumu, valsts aizsardzību."

3. Latgales brigādes dalība mācībās "Namejs 2018" norisinās visās fāzēs. Jau ticis organizēts pārapgādes un apgādes vingrinājums, sniegts atbalsts Valsts policijai un Robežsardzei, kā arī pārbaudītas ātrās reaģēšanas spējas. "Pārbaude bija ļoti veiksmīga, tikuši izdarīti secinājumi un esam gatavi uzlabot apmācības procesu," uzsver brigādes komandieris pulkvedis M.Simsons.

Mācībās "Namejs 2018" piedalījās visi seši Zemessardzes 3.Latgales brgādes bataljoni – 32., 34 un 35. bataljoni veidoja vienu kaujas grupu un pildīja uzdevumus poligonā "Meža Mackeviči", savukārt 55. un 56. bataljoni veidoja atsevišķu kaujas grupu un veica uzdevumus Aknīstes un Neretas apkaimē. Visas šīs vienības pārbaudīja savu paaugstinātās gatavības rotu spējas veikt savus uzdevumus valsts aizsardzībai. Savukārt 36. bataljons sākotnēji nodrošināja atbalstu Valsts policijai un Robežsardzei, savukārt otrajā fāzē šis bataljons trenējās "Meža Mackevičos", spēlējot nosacīto pretinieku.

Viens no galvenajiem mācību mērķiem bija arī komandvadības pārbaude – organizēt brigādes štābu tā, lai varētu sniegt atbalstu Valsts policijai un Robežsardzei, veicot ļoti lielu koordnācijas darbu ar iesaistītajām struktūrvienībām, savukārt pēc tam paralēli vadot un kontrolējot trīs kaujas grupas. "Uzdevumi tika izpildīti ļoti labā kvalitātē, vēlos uzteikt gan brigādes štāba personāla ieguldījumu, gan bataljonu spējas sadarbībā ar brigādes štābu," ar gandarījumu saka pulkvedis M.Simsons.

"Vēlos izteikt lielu pateicību visiem zemessargiem par dalību mācībās "Namejs". Paldies ne tikai par dalību šajās mācībās, kas bija noslēgums četru gadu mācību ciklam, bet arī par to, ka viņi spēj atrast laiku visām pārējām apmācībām – pamatapmācībai, speciālistu apmācībai, kā arī kolektīvajai apmācībai," uzsver 3.Latgales brigādes komandieris. "Ja gadā ir 56 brīvdienas, tad, lai apmācītu zemessargu, viņam ir jāatrod vismaz 30 dienas apmācības procesam. Tā kā mācības parasti notiek brīvdienās, zemessargi ir veltījuši divas trešdaļas savu brīvdienu dienestam. Tas ir ļoti augstu novērtējami un atbalstāmi."

Kā vienu no ieguvumiem 3. Latgales brigādes komandieris uzsver arī kaujas atbalsta – konkrēti 34. atbalsta bataljona mīnmetēju un artilērijas vadu - integrācija kājnieku vienību atbalstā. Tāpat īpaša uzmanība tika pievērsta pārapgādes jautājumiem, kas ļaus izdarīt ļoti nozīmīgus secinājumus.

Mācību laikā Latgales karavīri un zemessargi sniedza atbalstu Valsts policijai un Robežsardzei, kas ietvēra gan atbalstu četrām Robežsardzes pārvaldēm, gan iesaisti vingrinājumā Jēkabpilī, kur tika izspēlēti nemieri. "Mūsu iesaiste bija ļoti veiksmīga, tikuši izdarīti secinājumi par sadarbības uzlabošanu, tai skaitā plānošanas jomā," skaidro pulkvedis M.Simsons. "Bet ir skaidrs, ka tieši sadarbība ar citām institūcijām mācību plānošana fāzē ir devusi ieguldījumu mācību kvalitātē un veiksmīgā uzdevumu izpildē."

No 20. augusta līdz 2. septembrim visā Latvijā norisinās Nacionālo bruņoto spēku mācības "Namejs 2018."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!