Foto: EPA/LETA
Atkarībā no pieņemtā lēmuma, Katara ir gatava 2022.gada Pasaules kausa finālturnīru futbolā organizēt gan vasarā, gan ziemā, paziņojuši vietējie organizatori.

Kā zināms, parasti Pasaules kausa finālturnīri notiek jūnija un jūlija mēnešos, tomēr šajā laikā Katarā gaisa temperatūra var sasniegt pat +55 grādus pēc Celsija skalas, kas var būt bīstami gan futbolistiem, gan skatītājiem, tomēr valsts sola stadionus aprīkot ar klimata kontroles sistēmu. Šāda tehnoloģija līdz šim nav nedz pārbaudīta, nedz izmēģināta.

Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) prezidents Zeps Blaters jau vairākkārt uzsvēris, ka ir pret čempionāta aizvadīšanu ziemā un vismaz pagaidām viņš saka, ka norises laiki nemainīsies.

"Mēs esam gatavi Pasaules kausu organizēt vasarā vai ziemā. Mūsu plāni ar to netiks iespaidoti," teikts Kataras orgkomitejas paziņojumā.

Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) prezidents Mišels Platinī ir viens no cilvēkiem, kas uzskata, ka čempionāts jāaizvada ziemā. Tāpat pārliecināts ir arī Anglijas premjerlīgas čempionāta vadītājs Deivs Ričardss. Tomēr Eiropas futbola klubi baidās, ka čempionāta norise ziemā izjauks viņu nacionālos čempionātus.

"Es domāju, ka Pasaules kauss norisināsies, tad, kad tam ir piemērotāks laiks, bet rīkotājiem būs jārunā ar Eiropas līgām. Būs jāizvēlas piemēroti laiki, kad mēs varam sākt un beigt," izteicies Ričardss. "Eiropai tā ir milzīgu summu izdošana un šobrīd mūsu atbilde ir nē. Ja viņi piedāvās piemērotu skatījumu, mēs atradīsim laiku, kad mēs nespēlējam un es domāju, ka mēs spēsim vienoties. Ārsti apgalvojot, ka spēlētāji nevar spēlēt Katarā vasarā karstuma dēļ, tas, protams, ir pareizi. Domājams, ka nākamo gadu laikā mēs nonāksim pie kompromisa."

Tomēr premjerlīgas izpilddirektors Ričards Skudamors vienmēr ir bijis pret šo ideju un apgalvo, ka līga savas domas nemainīs.

"Premjerlīgas uzskati paliks nemainīgi. Mēs esam pret Pasaules kausu ziemā un iemesls ir ļoti praktisks - tas ietekmēs Eiropas futbolu," uzsvēra izpilddirektors.

Pirmā no amatpersonām, kas piekritis pārcelt Pasaules kausu Katarā uz ziemas mēnešiem, bijis FIFA ģenerālsekretārs Žeroms Valkē. "FIFA izpildvarai ir tiesības un vara šo lēmumu pieņemšanā un, ja šī problēma sāk kļūt par apspriežamu, tad kāpēc ne. Mēs varam paziņot, ka balstoties uz medicīniskiem pieņēmumiem mums tiešām būtu jāizskata Pasaules kausa pārcelšana no vasaras uz ziemu."

"Es nesaku, ka šī lieta ir slēgta. Es saku to, ka, kamēr mēs nevaram pielāgoties starptautiskajam kalendāram, visas alternatīvas ir atvērtas," viņš piebilda.

"Starptautiskais kalendārs ir ieplānots no 2015.gada līdz 2018.gadam, tas nozīmē, ka 2019.-2022.gada kalendārs ir atvērts. Mums ir laiks," izteicies Platinī.

Jau ziņots, ka iepriekš visplašāk aprunāta iespēja turnīru rīkot novembrī un decembrī, lai izvairītos no tā pārklāšanās ar gada sākumā notiekošajām ziemas olimpiskajām spēlēm.

Pirmais stadions, kurā paredzētas 2022.gada Pasaules kausa izcīņas spēles, publikai tiks nodots 2015.gadā. Čempionāta vajadzībām rīkotāji apsolījuši rekonstruēt trīs stadionus, bet deviņas futbola mītnes uzbūvēt no jauna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!