Foto: LETA

Neskatoties uz to, ka Latvijas futbola izlase pašlaik ritošajā Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā par augstiem mērķiem reāli vairs necīnās, valstsvienība apzinās, ka līdzjutēji no tās gaida 2004.gada Eiropas čempionāta finālturnīra sasniegšanas atkārtošanos, uzsver izlases galvenais treneris Marians Pahars.

Latvijas izlase jaunā galvenā trenera Pahara vadībā pagājušās nedēļas beigās 2014.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra spēlē savā laukumā ar 2:1 uzvarēja Lietuvas valstsvienību, bet otrdien to sagaida izbraukuma spēle pret Grieķiju.

Grieķijas izlases vadība pirms mača izteikusies, ka abu komandu cīņā gatavojas pavisam citas Latvijas izlases pretspēkam, jo nesenā Pahara stāšanās valstsvienības galvgalī ātri esot mainījusi tās spēles zīmējumu.

"Futbolisti komandā lielākoties ir tie paši, bet stils ir mainījies tikai nedaudz. Kaut ko izteikti jaunu grieķi diez vai redzēs," pirms otrdienas spēles izteicās Pahars. "Mums ir savi nelielie plāni, taču par tiem plaši pirms mača nebūtu prātīgi runāt."

"Latvijai 2004.gada Eiropas čempionāta sasniegšana ir neticami nozīmīgs notikums. Apzināmies, ka ar to mūsu mazās valstiņas futbola latiņa ir pacelta ļoti augstu. Cilvēki gaida un prasa tā atkārtojumu," uzskata Pahars. "Mēs visi uzskatām, ka tas ir reāli, taču tam visam ir nepieciešams laiks."

"Uzdevumi vienmēr ir visaugstākie, neskatoties uz situāciju turnīra tabulā. Neviens treneris pirms kādas spēles vai turnīra taču necentīsies mazināt savas komandas motivāciju," piebilda treneris. "Šajā izlasē ir ienākuši vairāki manis vadītās U-21 valstsvienības spēlētāji, kuri sevi tur labi pieteica. Ir nepieciešams laiks, lai mūsu plāni un iestrādes sāktu dot rezultātu, jo kopā esam bijuši tikai trīs spēlēs."

Latvijas izlasei diskvalifikāciju dēļ mačā ar Lietuvu nepalīdzēs uzbrucēji Artjoms Rudņevs un Valērijs Šabala. Viņu vietā laukumā tiek plānots sūtīt Māri Verpakovski, kuram tādējādi tā kļūs par 100.spēli Latvijas izlasē, taču pagaidām nav zināms, vai Pahars laukumā sūtīs vienu vai divus uzbrucējus.

"Šaubas par sastāvu ir vienmēr vienā līdz trijās pozīcijās. Daudz ko izšķirs mūsu taktiskais plāns, taču sastāvs par 99% man ir skaidrs," izteicās Pahars. "Izmaiņas būs gan sastāvā, gan taktiskajā zīmējumā. Šajā komandā ir sakopoti spēlētāji, kuriem patīk uzbrukt, tāpēc vienveidīgu aizsardzības futbolu no mums arī nevajadzētu gaidīt. Tomēr jāiegaumē, ka grieķi ar savu meistarību izmantos jebkuru mūsu nolaidību. Viņiem nedrīkst dot pilnīgi nekādas iespējas izpausties."

Neskatoties uz Verpakovska zīmīgo jubileju, mačā pret Grieķiju Latvijas izlases kapteiņa apsēju turpinās nēsāt Kaspars Gorkšs.

Līdz 2014.gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra noslēgumam Latvijas izlasei atlikušas trīs spēles. Pašlaik G grupā pēc septiņām kārtām pa 16 punktiem ir Bosnijas un Hercegovinas, kā arī Grieķijas izlasēm, slovāki tikuši pie 12 punktiem, Latvijai ir septiņi punkti, Lietuvas kontā ir pieci punkti, bet Lihtenšteinai pagaidām divi punkti.

Kvalifikācijas turnīrs risināsies līdz 15.oktobrim. Finālturnīrā, kas 2014.gadā notiks Brazīlijā, iekļūs deviņu apakšgrupu uzvarētājas, bet astoņas labākās otrās vietas ieguvējas izspēlēs vēl četras ceļazīmes uz finālturnīru izslēgšanas spēļu stadijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!