Foto: F64

"Skonto" un "Jūrmalas" komandas pašlaik balansē uz naža asmens, tomēr arī viens atņemts punkts sezonas beigās var būt dziļi izšķirošs, izteicās Latvijas Futbola federācijas (LFF) Apelāciju komisijas priekšsēdētājs Kārlis Villerušs.

Jau vēstīts, ka septembra sākumā LFF Disciplinārlietu komisija (DK) atņēma "Skonto" un "Jūrmalas" komandām pa trim punktiem Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionāta kopvērtējumā, jo tās atkārtoti nav norēķinājušās par nesamaksātajiem sodiem. Atņemtie trīs punkti apdraudēja "Skonto" cīņu par uzvaru virslīgas kopvērtējumā, bet "Jūrmalai" vēl vairāk samazināja izredzes uz vietas saglabāšanu čempionātā.

Tiesa, abas vienības pēcāk iesniedza apelācijas, bet Apelāciju komisija trešdien lēmusi sodu samazināt vairs tikai līdz vienam punktam.

"Skatījāmies klubu apelācijas sūdzības, solījumus un garantijas. Izgājām no labticības principa, ticot klubiem, ka viņi sankcijas izpildīs," skaidroja Villerušs. "Tagad pēc šī lēmuma viss ir viņu pašu rokās - uzskatījām, ka punktu noņemšana ir ārkārtēja sankcija, kas izjauc sportisko principu, ko spēlētāji izcīnījuši, tomēr nav citu variantu, jo viņi ir pelnījuši sodu. Šādi klubi ir tuvu tam, ka nevarēs piedalīties sacensībās, pašlaik balansējot uz naža asmens."

"Viens punkts tika pieņemts tādēļ, ka šī ir pirmā reize, kad viņi tiek sodīti. Tāpēc sods piešķirts vienas spēles neizšķirta vērtībā," skaidroja Villerušs. "Tomēr arī šis viens punkts var būt dziļi izšķirošs. Nākamais soda mērs jau varētu būt uzvaras vērtē."

Kā zināms, "Skonto" komandai jau ilgstoši ir finansiālas problēmas, tāpēc pirms sezonas tā gandrīz netika pielaista startam turnīrā, bet sezonas gaitā spēlētāji reizi boikotēja maču.

"Skonto" ir visu laiku titulētākā Latvijas futbola komanda. Valsts čempionātā nepārspēta tā palika laika posmā no 1992. līdz 2004.gadam, kā arī 2010.gadā, tāpat tā arī pašlaik atrodas kopvērtējuma līderpozīcijā.

"Citās valstīs var nesaudzēt slavenākos klubus, tomēr mums jau tāpat nav šo klubu. Cik es zinu, Vācijas čempionātā pēdējos 20 gados visās līgās tikai viens klubs nogājis no skatuves. Savukārt mums ir tikai viens klubs visu šo laiku pastāvējis - "Skonto"," Villerušs pauda, ka nevēlas, lai "Skonto" beigtu pastāvēt.

Pašlaik "Skonto" komanda parādā ir vairāk nekā 26 000 eiro, bet "Jūrmala" - virs 10 000 eiro.

"Punkta sods klubiem dod iespējas turpināt cīnīties un nesagrauj visu līdz šim paveikto," stāstīja Villerušs. ""Jūrmala" sākotnēji centās apstrīdēt arī savas parādu summas, tomēr apelācijas skatīšanas laikā viņi tās apstiprināja un tagad tās ir nofiksētas."

Jau vēstīts, ka, iepazīstoties ar LFF Spēlētāju statusa un pāreju komisijas 1.septembra vēstules saturu par lēmumiem, kuri paredz "Skonto" un "Jūrmalai" izpildīt finansiālās saistības pret spēlētājiem, kā arī 1.septembra vēstuli no Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionāta vadības, DK bija konstatējusi, ka abi klubi atkārtoti nav pildījuši Spēlētāju statusa un pāreju komisijas, kā arī DK lēmumus noteiktajos termiņos, par ko iepriekš abiem klubiem tika piemēroti gan brīdinājumi, gan naudas sodi, gan aizliegums reģistrēt jaunus spēlētājus.

Villerušs izteicās, ka pagaidām nākamie provizoriskie termiņi, kad "Skonto" un "Jūrmalai" jāizpilda finansiālās saistības, vēl nav noteikti.

"Iepriekšējais DK noteiktais termiņš bija 8.septembris, kas tika atcēlts iesniegtās apelācijas dēļ. Tagad, balstoties uz klubu solījumiem, jānosaka jauns, saprātīgs termiņš. Ceru, ka klubi norēķināsies, lai šo lappusi aizvērtu," uzsvēra Villerušs.

Kā zināms, biedrības "Latvijas Futbola virslīga" izpilddirektors Emīls Latkovskis ceturtdien pauda, ka Apelāciju komisijas pieņemtais lēmums ir ņirgāšanās par futbolu, izsakot cerību, ka izdosies sasaukt LFF ārkārtas sapulci, lai lemtu par komisijas locekļu maiņu.

Kā vienu no iemesliem Latkovskis minēja, ka Apelāciju komisija drīkstēja pārbaudīt, vai pareizs ir piešķirtais trīs punktu sods, bet, ja tas būtu nepareizs, lieta būtu jāsūta atkārtotai izskatīšanai Disciplinārlietu komisijai.

"Apelācijas komisijai ir plašas pilnvaras - tā var sodus izmainīt gan uz vienu, gan otru pusi. Mēs būtu varējuši gan lēmumu padarīt stingrāku, gan, piemēram, nomainīt pret citu sankciju," Villerušs noliedza apvainojumus. "Piemēram, "Jūrmalas" komandai mēs būtu varējuši aizliegt reģistrēt jaunus spēlētājus, tomēr šosezon tas būtu dziļi abstrakts un neefektīvs, jo pāreju termiņš jau noslēdzies."

"Varu pateikt to, ka darbs Apelāciju komisijā ir nepateicīgs, jo, lai kāds lēmums tiktu pieņemts, tas vienmēr būs kādam slikts," izteicās Villerušs. "Pirms pāris gadiem bija strīds par neatļauta spēlētāja uziešanu laukumā spēlē starp "Ventspili" un Daugavpils "Daugavu". Šo jautājumu izskatījām vispusīgi un neieinteresēti, bet lēmums bija par labu "Daugavai". Toreiz ventspilnieki man to nepieņēma gadu gadiem. Labi, ka šie trīs punkti nebija liktenīgi un tāpat "Ventspils" ieguva titulu."

Kā zināms, jau jūnijā virslīgas čempionāta vadība, balstoties uz iepriekš notikušu balsojumu, izslēdza "Skonto" un "Jūrmalu" no savas biedrības, tādējādi liedzot tām turpmāku dalību čempionātā. Pēdējais vārds šādos jautājumos gan pieder LFF, tomēr tās DK sēdē nekāds lēmums netika pieņemts, federācijai aicinot virslīgas vadību atkārtoti balsot par abu klubu izslēgšanu no savas biedrības, kam pēc tam sekotu attiecīgs LFF atbildīgo institūciju lēmums.

"Skonto" un "Jūrmala" virslīgas čempionāta biedru statusu zaudēja, jo nebija samaksājušas šīs sezonas dalības maksu 3000 eiro apmērā. Tiesa, pēcāk abi klubi naudu tomēr samaksāja, taču tie joprojām ir izslēgti no biedrības un nebūs klubā tik ilgi, kamēr biedrības valde nesasauks pilnsapulci un biedri nenobalsos par uzņemšanu atpakaļ.

Savukārt pavasarī dienu pirms jaunās Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionāta sezonas sākuma licencētas startam sacensībās bija astoņas no desmit komandām, jo LFF iepriekš licences atteica pērnās sezonas otrajam un trešajam spēcīgākajam klubam "Skonto" un Daugavpils "Daugava".

"Skonto" komanda pie starta virslīgā sākotnēji netika pielaista nenokārtoto parādsaistību dēļ, bet "Daugavai" licence netika piešķirta, jo tai nav izveidota kluba struktūrā ietilpstoša jaunatnes akadēmija. Tomēr vēlāk pēc ļoti ilgas LFF Apelācijas komisijas sēdes abu klubu apelācijas tika apmierinātas, tiem tādējādi saņemot kārotās licences.

Kā ceturtdien izteicās Villerušs, pavasara solījumu izpilde ir jāpārbauda LFF, nevis Apelāciju komisijai.

""Skonto" gadījumā, kad skatījām jautājumu par dalību čempionātā, parādi bija labi restrukturizēti un panāktas dažādas vienošanās par nomaksas termiņiem," atcerējās Villerušs. "Arī jaunatnes akadēmijas jautājums ir citu struktūru kompetencē. Cik es saprotu, darbs notiek, bet pats neesmu šogad bijis Daugavpilī."


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!