Foto: F64
Par tīru un godīgu spēli gan laukumā, gan ārpus laukuma – ar tādu motīvu piektdien sākas 2015.gada "SMSCredit.lv" Latvijas futbola virslīgas čempionāts.

Latvijas futbola virslīgā šogad spēlēs astoņas komandas, kas ir mazākais skaits kopš 2007.gada sezonas. Piektdien atklāšanas spēlē savā starpā tiksies jau divi medaļu pretendenti – "Liepāja" savā laukumā uzņems līdz šim tituliem bagātāko Latvijas klubu "Skonto". Sestdienas spēlēs "Metta/LU" uzņems pēdējo gadu čempionus "Ventspili", "BFC Daugavpils" tiksies ar "Jelgavu", bet svētdien pirmās kārtas pēdējā mačā "FB Gulbene" spēlēs pret Jūrmalas "Spartaks".

Čempionāta gaitā komandas aizvadīs četru apļu turnīru, un tas noslēgsies 7.novembrī.

"Par tīru spēli – vēl aktīvāk pret spēļu sarunāšanu, par vienlīdzību, pret diskrimināciju. Par godīgu un tīru spēli," galvenos mērķus izvirzīja Latvijas virsklīgas izpilddirektors Emīls Latkovskis.

Pagājušās sezonas izskaņā Latvijas futbolu satricināja totalizatoru skandāls, jo spēļu sarunāšanas aizdomu ēna vēlās pār Daugavpils "Daugava". Uz aizdomu pamata par spēļu rezultātu ietekmēšanu tika aizturēti astoņi cilvēki, starp viņiem arī Daugavpils "Daugavas" galvenais treneris Ivans Tabanovs, tehniskais direktors Jevgeņijs Klopovs, kā arī spēlētāji Aleksandrs Vlasovs un Jevgeņijs Kosmačovs, kuri joprojām ir uz laiku diskvalificēti no Latvijas futbola un nedrīkst nekādi iesaistīties Latvijas futbola dzīvē. Galvenais aizdomās turamais šajā lietā ir Oļegs Gavrilovs, kurš gan tagad ir izlaists brīvībā pret drošības naudu.

Mēs turpinām rūpīgi sekot līdzi klubos un turnīros notiekošajam un potenciāli aizdomīgo spēlētāju loku lieliski pārzinām. Esmu viennozīmīgi pārliecināts, ka Virslīgas čempionāts ir kļuvis tīrāks
Jānis Mežeckis

Pirms šīs sezonas gan Daugavpils "Daugava", gan Rīgas "Daugava" nesaņēma licenci spēlēšanai virslīgā, kas netieši norādīja uz komandu saistību ar netīru spēli. Tādējādi desmit virslīgas komandu vietā šogad ir tikai astoņas.

"Diemžēl, pagājušais gads aptraipīja Latvijas futbola reputāciju, tur nav ko slēpt. Tomēr ir rūpīgi jāstrādā, jāpieliek roka, lai pilnībā atbrīvotos no visām negācijām, kas ir ap futbolu. Tā ir pagātne, mums ir jāvirzās uz priekšu, un soļi tiek sperti, domāju, ka drīzumā varētu būt vēl dažādi jaunumi šajā lietā," saka Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis.

Septiņās no astoņām virslīgas komandām šosezon būs leģionāri, kā ierasts, bez viesspēlētāju palīdzības iztiek "Metta/LU" komanda. Šogad leģionāri ir no 23 valstīm - Albānijas, Argentīnas, Baltkrievijas, Bolīvijas, Francijas, Ganas, Itālijas, Japānas, Kazahstānas, Kipras, Kolumbijas, Krievijas, Lietuvas, Mauritānijas, Nigērijas, Polijas, Portugāles, Rumānijas, Senegālas, Serbijas, Somijas, Spānijas un Ukrainas. Starp virslīgas leģionāriem nav atrodami Gruzijas futbolisti, samazinājušies arī krievu leģionāri. Neoficiāli tiek minēts, ka arī šīs pārmaiņas ir saistītas ar cīņu pret spēļu sarunāšanas skandāliem.

"Noteikti nevaram teikt, ka cīņa ir beigusies. Mēs turpinām rūpīgi sekot līdzi klubos un turnīros notiekošajam un potenciāli aizdomīgo spēlētāju loku lieliski pārzinām. No klubu puses mūsu nesenajā tikšanās reizē bija skaidri jūtams, ka visi futbola laukumos vēlas redzēt tikai un vienīgi tīru spēli. Esmu viennozīmīgi pārliecināts, ka Virslīgas čempionāts ir kļuvis tīrāks," uzskata Mežeckis.

Lai gan futbola reputācija pēdējos gados nav bijusi spoža un tagad sarucis arī dalībnieku skaits virslīgā, līdz ar to mazāks spēļu skaits, Latvijas virslīgas atbalstītāji pauž atbalstu futbola vadības centieniem. Gan "Sportland" mārketinga vadītājs Sandijs Pinkulis, gan uzņēmuma "4Finance", kas ir "SMSCredit.lv" īpašnieks, izpilddirektors Toms Jurjevs uzsvēra, ka ir par tīru un godīgu spēli, tāpēc dalībnieku skaita samazināšanās šoreiz ir vērtējama pozitīvi, jo sports līdz ar to ir palicis tīrāks un kvalitatīvāks.

Līdzīgi kā pērn, arī šogad pārsvarā spēles risināsies piektdienās, sestdienās un svētdienās, lai līdzjutēji varētu klātienē apmeklēt pēc iespējas vairāk spēles, kā arī "nepārklātos" translācijas internetā. Kā norādīja Latkovskis, sadarbībā ar LFF un sponsoriem, plānotas arī televīzijas translācijas, bet tās būšot, kad "futbolisti pāries no mākslīgiem laukumiem uz dabīgiem".

Daudzi futbola eksperti ir vienisprātis, ka šogad par zelta godalgām galvenā cīņa būs starp pašreizējo čempioni "Ventspils" un "Skonto", kuru pirmais duelis 4.maijā plānots Kurzemē. Tikmēr cīņā par medaļām solās iesaistīties vēl trīs komandas – "Jelgava", kas pērn izcīnīja bronzas medaļas, "Liepāja" un "Spartaks". Tādējādi divām komandām no šī piecinieka sezonas izskaņā nāksies samierināties bez medaļu iegūšanas. Pēdējo gadu virslīgas pastarīte "Metta/LU" šogad cer beidzot nebūt visu laiku turnīra lejasdaļā un kā mērķi izvirzījuši labāko piecinieku, augstākus mērķus izvirzījusi pērn debitējusī "BFC Daugavpils", kas vēlas vietu uzreiz aiz goda pjedestāla, bet virslīgā atgriezusies "FB Gulbene" ir "pieticīgākā" no visām vienībām, vēloties tikai vietu sešiniekā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!