Foto: LETA

Latvijas titulētākais futbola klubs Rīgas "Skonto" šīs sezonas pirmās līga čempionātā grasās startēt ar gados jaunu sastāvu, kam tiks piesaistīti pāris pieredzējuši futbolisti, kuri spēlējuši arī valstsvienībā, sacīja kluba direktors Askolds Uldriķis.

Kā zināms, "Skonto" klubam ceturtdien tika piešķirta licence dalībai valsts čempionāta pirmajā līgā, tomēr vienībai dots uzdevums informēt par savu parādsaistību norises dzēšanu. Rīgas komandai tika piešķirta licence ar pienākumu iesniegt līdz katra mēneša 24.datumam maksājumu dokumentus, kas apliecina saistību izpildi pret Valsts ieņēmumu dienestu (VID) saskaņā ar VID noteiktajiem termiņiem. Līdz ar to "Skonto" pirmoreiz būs jāatskaitās jau šomēnes, un to var izslēgt no turnīra vēl pirms čempionāta sākuma.

"Mums ir sastādīti grafiki parādsaistību dzēšanai ar spēlētājiem, savukārt ar VID mums tādi ir pat divi," atklāja Uldriķis. "Skaidrs, ka grafiki būs jāpilda, lai viss būtu kārtībā. Pašlaik domājam par to, kā šos parādus segt, taču ir iegūti finanšu līdzekļi par Vladislava Gutkovska un Artūra Karašauska pārejām uz Polijas klubiem. Tāpat vēl ir jāveic sarunas ar atbalstītājiem."

Uldriķis norādīja, ka iepriekš "Skonto" bijuši vairāki potenciālie investori, taču vienība nesaņēma atļauju startēt virslīgā un spēlēs vien pirmajā līgā, tāpēc sarunas nu ir jārisina no jauna. Tāpat nav skaidrs, vai Rīgas klubs šogad varēs piedalīsies UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīrā, lai gan pērn valsts čempionātā guva otro vietu.

"Pirmajā līgā "Skonto" spēlēs ar gados jaunu sastāvu, kur būs lielākoties 1997., 1998. un 1999.gadā dzimuši futbolisti. Lai jaunie var mācīties, viņiem piepulcēsim pāris pieredzējušus futbolistus, kuri spēlējuši arī Latvijas izlasē. Tie ir interesanti uzvārdi, bet vēl negribu steigties notikumiem pa priekšu," pauda Uldriķis. "Jāizvirza mērķis atgriezties virslīgā. Paralēli tam ir arī jānokārto parādsaistības, kā arī jāsakārto kluba organizatoriskā struktūra. Ja šos jautājumus izdosies atrisināt, "Skonto" nākamajā sezonā atkal būs virslīgā."

Pēc tam, kad kļuva skaidrs, ka "Skonto" nevarēs piedalīties virslīgā un, visticamāk, startēs pirmajā līgā, vairāki futbolisti pameta šo vienību, pastiprinot "Rīgas Futbola skolas" (RFS) sastāvu, kas šogad piedzīvos debiju starp valsts spēcīgākajiem futbola klubiem.

Uldriķis norādīja, ka starpsezonā ar RFS pārstāvjiem rasta kopīga valoda, kas ļāvis "Skonto" futbolistus izīrēt uz šo komandu.

"Pieredzējušie futbolisti bija jāatdod citām vienībām, jo skaidrs, ka pirmās līgas līmenis salīdzinājumā ar virslīgu ir krasi atšķirīgs. Līdz ar to izdevās vienoties ar RFS, ka futbolistus izīrējam viņiem," pauda Uldriķis.

RFS pirms jaunās sezonas ir ievērojami pastiprinājusies. Uz šo vienību no "Skonto" pārgājuši tādu futbolisti kā Edgars Jermolajevs, Ņikita Ivanovs, Igors Kozlovs, Germans Māliņš un Aleksejs Višņakovs.

Pirms gada "Skonto" bija līdzīgā situācijā, taču toreiz tam tika piešķirta licence, jo klubs bija izstrādājis plānu parādsaistību nokārtošanai. Tiesa, gada laikā šis plāns tā arī netika izpildīts.

"Skonto" valsts čempionātā nepārspēta palika laika posmā no 1992. līdz 2004.gadam, kā arī 2010.gadā. Pēdējos gados, kaut "Skonto" komanda teju visu laiku bijusi parādā saviem spēlētājiem, tā četrus gadus pēc kārtas spējusi finišēt virslīgas otrajā vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!