Foto: Reuters/Scanpix

Japānas čempione Kašimas "Antlers" trešdien negaidīti sasniedza Starptautiskās futbola federāciju asociācijas (FIFA) Pasaules klubu kausa finālu, apspēlējot Dienvidamerikas spēcīgāko vienību.

Japānā notiekošā turnīra pusfināla mačā mājinieku favorīte ar 3:0 (1:0) ļoti droši uzvarēja Dienvidamerikas Futbola konfederācijas (CONMEBOL) "Copa Libertadores" turnīra uzvarētāju Medeljinas "Atletico Nacional" no Kolumbijas.

Rezultātu pirmajā puslaikā, realizējot 11 metru soda sitienu, atklāja Šoma Doi. Šī epizode bija vēsturiska pasaules futbolā, jo lēmums, lai piešķirtu soda sitienu, tika pieņemts pēc video atkārtojuma noskatīšanās. Šajās sacensībās tiek izmantota metode, kad epizodēs, kas var izšķirt dueļa likteni, iespēja noskatīties atkārtojumus ir līnijtiesnesim, kurš tālāk ziņo galvenajam tiesnesim.

Trešdienas mača beigu daļā 83. un 85.minūtē pa reizei izcēlās arī Jasuši Endo un Juma Suzuki, dodot iespēju kādai Japānas komandai finālā iekļūt pirmoreiz vēsturē.

Dienvidamerikas spēcīgākajām komandām allaž garantēta vieta sacensību pusfinālā un šo fāzi tām nav izdevies pārvarēt pirmoreiz kopš 2013.gada. Vieta pusfinālā garantēta arī spēcīgākajai Eiropas komandai, bet tā finālā spēlējusi allaž kopš 2005.gada, kad turnīru sāka aizvadīt regulāri.

Šosezon Eiropu turnīrā pārstāvēs Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) Čempionu līgas uzvarētāja Madrides "Real" no Spānijas, kas savā pusfinālā ceturtdien spēkosies ar Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Karību zonas (CONCACAF) Čempionu līgas spēcīgāko komandu Mehiko "America" no Meksikas.

"America" jau pagājušajā nedēļas nogalē ceturtdaļfinālā ar 2:1 pārspēja Āzijas Futbola konfederācijas (AFC) Čempionu līgas uzvarētāju Čonbukas "Hyundai Motors" no Dienvidkorejas.

Savukārt "Antlers" ceturtdaļfinālā ar 2:0 (0:0) apspēlēja Āfrikas Futbola konfederācijas (CAF) Čempionu līgas spēcīgāko vienību Pretorijas "Mamelodi Sundowns" no Dienvidāfrikas Republikas.

Pirms tam "Antlers" spēlēja arī astotdaļfinālā, kurā ar 2:1 pārspēja Jaunzēlandes spēcīgāko komandu "Auckland City", kas ir Okeānijas Futbola konfederācijas (OFC) Čempionu līgas uzvarētāja.

Tikmēr trešdien notika arī mačs par piekto vietu, kurā "Hyundai Motors" ar 4:1 (3:0) apspēlēja "Mamelodi Sundowns".

Pasaules klubu kausa futbolā fināls norisināsies svētdien Jokohamā.

Pasaules klubu kausā piedalās FIFA konfederāciju kontinentu prestižāko turnīru čempiones, kā arī rīkotājvalsts čempionāta uzvarētāja, kas šoreiz ir Japānas vienība "Antlers".

Pērn par čempioni tika kronēta Spānijas vienība "Barcelona", kas finālā ar 3:0 uzvarēja Buenosairesas "River Plate", bet vēl gadu pirms tam sacensībās triumfēja Madrides "Real". Līdz ar to Spānijas vienībām prestižo kausu ir iespēja iegūt jau trešo gadu pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!