Foto: AP/Scanpix

Brazīlijas Augstākās tiesas publiskotās liecības apliecina, ka celtnieki un politiķi guvuši nelikumīgus ienākumus no stadionu būvniecības 2014. gada Pasaules kausa futbolā vajadzībām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Šādu liecību tiesā sniedza Dienvidametikas kontinenta lielākās būvfirmas "Odebrecht" vadītāji. Viņi norādījuši, ka solīšanas procesā par sešu stadionu būvniecību notikušas atkāpes no likuma normām.

BBC raksta, ka korupcijas skandālā iepītas teju visas Brazīlijas partijas.

"Maracana" stadiona gadījumā sākotnējā renovācijas maksa tika lēsta ap 700 miljonu Brazīlijas reālu, taču vēlāk cena pārsniegusi miljardu reālu.

Savukārt "Corinthians" stadionu Sanpaulu būvēt iecerēja krietni mazāku, taču pēc tam, kad tajā nolēma rīkot čempionāta atklāšanas maču, izmaksas kāpušas četrkārt.

Augstākajai tiesai sniegtajā liecībā norādīts, ka likums pārkāpts arī "National Stadium", "Pernambuco Arena", "Castelano Arena" un "Amazonia Arena" stadionu būvniecībā.

Celtniecības koncerna "Odebrecht" vadītāju liecība ir daļa no izlīguma ar ASV, Brazīlijas un Šveices varasiestādēm, kas uzņēmumu apsūdz plašā kukuļošanas skandālā Latīņamerikā.

Valstis viscaur Dienvidamerikas kontinentam uzsākušas izmeklēšanu aizdomās par "Odebrecht" veiktu kukuļošanu, lai iegūtu tiesības īstenot apjomīgus infrastruktūras projektus.

Uzņēmuma metodes atklātībā pirmoreiz nonāca, kad izmeklētāji ieinteresējās par korupciju Brazīlijas naftas kompānijā "Petrobras". 2015. gada jūlijā "Oderbrecht" dibinātāja mazdēlu Marselo Odebrehtu apsūdzēja par korupciju un naudas atmazgāšanu, tostarp miljoniem dolāru lieliem kukuļiem "Petrobras" vadītājiem.

Pērn "Oderbrecht" piekrita samaksāt 3,3 miljardus eiro varasiestādēm ASV, Brazīlijā un Šveicē, atzīstot vainu ierēdņu kukuļošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!