Foto: LETA

Ceturtdien likvidēts Latvijas Futbola federācijas (LFF) meitasuzņēmums SIA "Futbola aģentūra", kuru Valsts ieņēmumu dienests (VID) kopā ar LFF atzinis par aizdomās turamu uzņēmumu, liecina datu bāze "Lursoft".

2006. gadā dibinātā SIA "Futbola aģentūra" bija viens no trijiem LFF tieši izveidotajiem uzņēmumiem. Līdz 2014. gadam tā valdē bija bijušais LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis un bijušais LFF valdes loceklis Vladimirs Žuks, kurš kopš 2014. gada kļuva par vienīgo valdes locekli.

Portāls "Delfi" jau pētījis meitasuzņēmuma darbību. Vairāki avoti portālam apliecinājuši, ka uzņēmumam regulāri tika piešķirts finansējums, kas netika saskaņots ar valdi. 2012. gada sākumā LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis vienpersoniski no LFF "Futbola aģentūrai" novirzīja 100 000 eiro, kas noformēti kā aizdevums.

"Futbola aģentūrā" nodarbināti tika vairāki LFF darbinieki, kuriem šis uzņēmums tika izmantots kā papildu samaksas instruments, portālam "Delfi" atzina vairāki avoti. Vismaz divas reizes ļoti izdevīgus aizdevumus bez procentiem saņēmis arī Vladimirs Žuks.

Mežeckis un Žuks konkrētus skaidrojumus par šiem notikumiem gan nespēja sniegt. Bijušais LFF ģenerālsekretārs izteicās, ka "nekad dzīvē nekādās shēmās nav piedalījies".

"Futbola aģentūras" likvidācija tika uzsākta 2017. gadā, par tās likvidatoru tiekot ieceltam Aigaram Dudelim. Meitasuzņēmums tobrīd LFF bija parādā gandrīz 400 000 eiro. Savukārt pagājušā gada 23. decembrī Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa saņēmusi Dudeļa iesniegumu par maksātnespējas procesa pieteikšanu.

Pašreizējais federācijas ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks publiskos izteikumos teicis, ka viņam nav gūta skaidrība, kam izlietoti "Futbola aģentūrai" piešķirtie naudas līdzekļi. LFF valde martā lēma pieprasīt papildu atzinumus no SIA "Futbola aģentūra" maksātnespējas administratora.

Situācijas pētīšanā gan iesaistījies arī VID, kas 16. aprīlī LFF telpās veica kratīšanu, bet par iespējamiem finanšu pārkāpumiem aizdomās tur četras juridiskas personas – pašu LFF un tās trīs meitasuzņēmumus: SIA "Futbola aģentūra", SIA "Latvijas futbola aģentūra" un SIA "Latvijas futbola federācijas mācību un treniņu centrs "Staicele"" ("MTC Staicele").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!