Foto: Shutterstock

Anglijas futbola kluba "Hull City" uzbrucēja Krisa Čiltona dēls Garijs, kurš aprūpē ar demenci sasirgušo tēvu, atklāti vērsies pie Anglijas un Velsas Profesionālo futbolistu asociācijas (PFA), kritizējot organizāciju par bijušo spēlētāju veselības problēmu ignorēšanu, ziņo medijs "The Guardian".

77 gadus vecais Anglijas futbolists Kriss Čiltons 1960. gados bija viens no labākajiem uzbrucējiem valstī, raksta "The Guardian". Futbolists ilgstoši pārstāvēja klubu "Hull City", kura labā viņš guva 222 vārtus. Tas līdz šai dienai ir Hallas vienības rekords.

Tomēr bijušajam sportistam jau pirms astoņiem gadiem ārsti uzstādīja Alcheimera slimības un demences diagnozi. Šobrīd situācija ir jau krietni sliktāka, jo bijušais uzbrucējs pazaudējis lielāko daļu ikdienas prasmju. Lai gan PFA futbolistam apmaksājusi četras nedēļas aprūpes iestādē, ģimene par sportistu no savas kabatas vairs nevar parūpēties.

"Mēs nevarējām turpināt šādi klibot," izsakās futbolista dēls Garijs, kurš rūpējas arī par savu māti Margaretu. Garijs nesen pārdevis savu māju, lai varētu tikt galā ar abu vecāku uzturēšanas izmaksām.

Palīdzīgu roku sniegusi bijušā Čiltona komandas biedra Kena Vagstafa meita Frančeska, kura izveidojusi profilu ziedojumu vietnē "GoFundMe". Septiņu dienu laikā tajā sakrāti jau vairāk nekā 33 tūkstoši eiro (30 tūkstoši sterliņu mārciņu) Čiltona uzturēšanai.

"Mani ļoti pārsteidzis atbalsts gan no vietējiem, gan ārzemju līdzjutējiem," stāsta Garijs. "Mans tēvs bija ļoti pieticīgs, nekad netiecās pēc slavas. Lai gan viņam bijusi rekordu bagāta karjera, saņemtais atbalsts bijis neticams."

Futbolista ģimenei ziedojuši arī bijušie "Hull City" pārstāvji, bet pats klubs izveidojis atribūtikas zīmolu "222 Collection", kura ienākumi novirzīti šai labdarībai.

Čiltona slimība nekad nav oficiāli bijusi sasaistīta ar viņa karjeru, taču sportista ģimene tic, ka futbolista gaidas radījušas demenci, gluži kā tas noticis ar vairākiem viņa vienaudžiem. Izmeklētāji šādus secinājumus veica pēc divu Čiltona komandas biedru Džefa Astla un Alana Džārvisa nāves gadījumiem. Sava vīra saslimšanu ar demenci apliecinājusi arī leģendārā Anglijas izlases futbolista Bobija Čārltona sieva.

"Mēs ģimenē esam par to runājuši. Tētis bija augumā ražens, "vecās skolas" uzbrucējs, kurš izcēlās spēlē ar galvu. Tolaik futbola bumbas bija absolūti brutālas. Un futbola sabiedrībai tas ir kā "zilonis istabā" [visiem zināma, bet noklusēta problēma - aut.]. Varas iestādes cenšas novērst uzmanību no tā, ģimenēm sniedzot mazus, mierinošus labumus," klāsta futbolista dēls.

PFA ir finansiāli atbalstījusi Čiltonu ģimeni, taču Gariju uztrauc, cik lielu naudas apjomu tā patiešām varēs sniegt. Viņš norāda, ka asociācija ieteikusi ģimenei vērsties pie sociālā dienesta.

"Domāju, ka futbola vide noliedz problēmas eksistenci. Uzskatu, ka tā nav paveikusi pietiekami lielu darbu, jo tā uztraucas par problēmas lielumu un zemtekstu, kā arī to, kas notiktu, ja viņi atzītu, ka jau labu laiku par šo problēmu zinājuši," savu viedokli pauž sportista dēls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!