Foto: LETA
2020. gadā divi ar Latvijas futbolu saistīti cilvēki tika iekļauti tā saucamajā melnajā sarakstā – viņiem liegta iebraukšana valstī. Pirmais ārzemnieku sarakstā, kuriem liegta ieceļošana Latvijas Republikā, 2020. gada augustā nokļuva FK "Ventspils" lielākais akcionārs Adlans Šišhanovs, bet pāris mēnešu vēlāk viņa pēdās sekoja trīskārtējo Latvijas čempionu "Riga FC" neoficiālais īpašnieks un lielākais atbalstītājs Sergejs Lomakins.

Par Šišhanova vēlmi cīnīties, lai izkļūtu no šī saraksta, publiski nav dzirdēts, toties Krievijas Federācijas un Kipras pilsonis Lomakins izlēma iet uz tiesu, un Augstākā tiesa sākusi skatīt viņa pieteikumu par iekšlietu ministra Sanda Ģirģena atcelšanu. Pirmajā tiesā no Lomakina advokātu puses netieši izskanējuši pārmetumi par Ģirģena iespējamiem subjektīviem iemesliem lēmuma pieņemšanā, jo pērn viņu neievēlēja par Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidentu, tomēr drošības iestādes uzstāj, ka Lomakina darbība apdraud Latvijas drošību. Tagad tiesai, pētot arī ierobežotas pieejamības dokumentus, nāksies izlemt, vai Ģirģena lēmums bijis atbilstošs, vai tomēr Lomakinam, kura sieva un bērni ir Latvijas pilsoņi, ir tiesības uzturēties Latvijā kā Eiropas Savienības pilsonim.

Augstākajā tiesā lietu skata tiesnesis Andris Guļāns, kā arī Veronika Krūmiņa un Vēsma Kakste. Tiesai pagaidām gan izdodas tikai virspusēji skatīt lietu, jo Lomakina pārstāvjiem nav izdevies tikt pie noslepenotajiem Valsts drošības dienesta (VDD) ziņojumiem, kas kalpoja par pamatu Lomakina iekļaušanai nevēlamo personu sarakstā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!