Foto: AFP/Scanpix/LETA

12 bagātas un titulētas futbola komandas Eiropā svētdien paziņoja par jauna klubu turnīra izveidošanu. Ja šis projekts tiks realizēts, tad būtiski tiks mainīta Eiropas klubu futbola struktūra, kuru pārvaldījusi Eiropas Futbola federāciju asociācija (UEFA).

Eiropas Superlīgas ideju attīsta "AC Milan", Londonas "Arsenal", Madrides "Atletico", Londonas "Chelsea", "Barcelona", Milānas "Inter", Turīnas "Juventus", "Liverpool", Mančestras klubi "United" un "City", Totenhemas "Hotspur" un Madrides "Real". Paredzēts, ka vēl trīs klubi varētu pievienoties turnīra dibinātājiem.

Mēnešiem ilgi klubu vadītāji aizvadījuši slepenas tikšanās. Šobrīd paredzēts, ka Eiropas Superlīgas spēles tiks aizvadītas nedēļas vidū. Līdz ar to šis turnīrs tieši konkurēs ar UEFA Čempionu līgu.

"Mēs palīdzēsim futbolam katrā līmenī. Mēs to nostādīsim tā īstajā vietā," teica Madrides "Real" prezidents Florentino Peress, kurš tika nosaukts par Eiropas Superlīgas pirmo priekšsēdētāju.

Eiropas Superlīga darbosies pēc līdzīga principa kā Nacionālā basketbola asociācija (NBA) un Nacionālā hokeja līga (NHL). Pagaidām tiek ziņots, ka turnīrā varētu piedalīties 20 komandas, no kurām 15 vienības startēs ar pastāvīgu licenci.

Ja šī vīzija par Eiropas Superlīgu tiks realizēta, tad tās būs lielākās izmaiņas Eiropas futbola struktūrā kopš 1950. gadiem.

Lai arī Eiropas lielie klubi ir lielākie naudas pelnītāji no šī brīža futbola sistēmas, tomēr UEFA Čempionu līgas un UEFA Eiropas līgas formāts ļauj gūt finansiālu labumu arī mazākām komandām. Eiropas Superlīgā klubi visus ienākumus sadalītu savā starpā.

Superlīgas pirmā sezona plānota 2023./24. gadā, un turnīra budžets varētu būt ap 3,5 miljardiem eiro.

Protams, UEFA neatbalsta šāda turnīra dibināšanu un jau piedraudējusi, ka šie klubi nevarēs piedalīties UEFA un FIFA sankcionētos turnīros, kas ietvertu arī nacionālos čempionātus. Tāpat UEFA draud ar to, ka šo klubu futbolisti nevarēs spēlēt savās valstsvienībās.

"Futbols ir balstīts uz atvērtām sacensībām un sportiskajiem principiem. Tas nevar būt citādāk," teikts UEFA paziņojumā.

FIFA svētdien uzsvēra, ka neatbalsta slēgtas līgas veidošanu.

Eiropas Superlīgas idejas attīstītāji cenšas pierunāt arī Minhenes "Bayern", Dortmundes "Borussia" un Parīzes "Saint-Germain", raksta "nytimes.com". Pagaidām šīs komandas atteikušās no pašreizējās kārtības pamešanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!