Foto: F64

Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) Lozannā lēmusi, ka Latvijas Futbola federācijai (LFF) nebija pamata pirms sezonas anulēt licenci dalībai virslīgā futbola klubam "Noah Jūrmala" un komandai ir jābūt A licencei.

No CAS lēmuma izriet, ka LFF Apelāciju komitejas 22. marta lēmums, noraidīt "Noah Jūrmala" prasību par A licences piešķiršanu un nepielaist komandu dalībai virslīgā, ir bijis nepamatots un tam ir jābūt šādā redakcijā: ""Noah Jūrmala" tiek brīdināta par LFF klubu licencēšanas reglamenta turpmākajiem pārkāpumiem un tiek sodīta ar 1400 eiro lielu naudas sodu, kas jāsamaksā Latvijas Futbola federācijai, bet saglabā A licenci."

CAS tāpat lēma, ka lietas izskatīšanas visas izmaksas sedz zaudētāja puse – šajā gadījumā LFF. Savukārt katra no iesaistītajām pusēm sedz savu aizstāvju un citas izmaksas, kas radušās lietas izskatīšanas laikā. Visas pārējās pušu vēlmes vai prasības ar šo lēmumu tiek noraidītas.

LFF gan uzskata, ka šajā lietā CAS atzinusi LFF lēmumu pareizību. "Sporta arbitrāžas tiesa savā lēmumā faktiski apstiprināja, ka LFF juridisko institūciju lēmums bija balstīts faktos un konkrētu noteikumu neizpildīšanā," pēc iepazīšanās ar CAS lēmumu norādīja LFF ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks. "Klubam bija jāpilda LFF Klubu licencēšanas noteikumu prasības, bet praksē ne viss no reglamentētā tika pildīts. Uzskatām, ka šajā lietā CAS lēmums faktiski ir klubam piemērojamā soda mīkstināšana."

Pēc portāla "Delfi" rīcībā esošās informācijas, pašas lietas izskatīšana CAS izmaksājusi 42 000 eiro, ko būs jāsedz LFF. Tāpat lietas izskatīšanā LFF piesaistīja augstas līmeņa juristu no Brazīlijas, kura atalgojums šīs lietas izskatīšanas laikā esot apmēram 100 000 eiro, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā neoficiālā informācija.

LFF valdes loceklis Emīls Latkovskis sociālajos tīklos norādījis, ka Brazīlijas juristu algošana izmaksājusi 16 000 eiro.

"Noah Jurmala" klubs 2020. gadā ar nosaukumu Daugavpils "Lokomotiv" izcīnīja vietu "Optibet Virslīgas čempionātā un 2021. gada februārī bez lielām grūtībām ieguva licenci dalībai valsts spēcīgākajā līgā. Tad klubu pameta investori no Armēnijas, un LFF licencēšanas finanšu kritēriju eksperts Uģis Mālmanis norādīja, ka "Noah Jurmala" "neatbilst LFF Klubu licencēšanas noteikumiem. Disciplinārlietu komiteja anulēja kluba licenci dalībai virslīgā, bet LFF apelāciju komiteja noraidīja komandas vadības iesniegto apelāciju.

"Noah Jurmala" vērsās Sporta arbitrāžas tiesā pret Latvijas Futbola federāciju (LFF), kas provizoriski lika nodrošināt A licenci dalībai "Optibet Virslīgā". Šis klubs virslīgas čempionātā iesaistījās no sestās kārtas.

Tad Latvijas futbola apvāršņos parādījās holdings "Noah", kas paziņoja, ka pieliks visas pūles, lai "Optibet Virslīgas" vienība "Noah Jurmala" pēc iespējas ātrāk pārtrauktu lietot uzņēmuma zīmolu.

Savukārt "Noah" sekmes virslīgā ir vājas, 13 spēlēs tiekot pie trim punktiem. Šajā laikā klubs saņēmis dažādus sodus par saistību nepildi, kā arī pēc zaudējuma ar 0:5 FK "Liepāja" iekļuva spēļu manipulācijas skandālā. Tik diskvalificēti "Noah Jurmala" spēlētāji Bojans Kneževičs, Ofosu Apija no Ganas un ukrainis Oleksijs Babirs.
'Noah Jurmala' prezidents norādīja, ka LFF vadība cenšas klubu iznīcināt, lai slēptu savu dalību projektā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!