Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Irānas aktīvisti valsts valdības vardarbīgās attieksmes pret protestētājiem dēļ Starptautiskajai Futbola federāciju asociācijai (FIFA) pieprasījuši Irānas futbola izlases izslēgšanu no gaidāmās Pasaules kausa izcīņas, vēsta "Radio Free Europe/Radio Liberty".

Trimdā dzīvojošais Irānas aktīvists Masihs Alinejads paziņoja, ka 19. oktobrī pēc sadarbības ar starptautiskajiem juristiem tika iesniegts oficiāls pieprasījums FIFA. Pieprasījumā norādīts, ka Irānas brutalitāte un agresivitāte pret savu tautu ir sasniegusi lūzuma punktu, tāpēc FIFA vajadzētu stingri norobežoties no tā.

Irānas valdība arī esot ierobežojusi sportistu tiesības izteikties par šo ļaunumu, teikts iesniegtajā vēstulē.

Irānas izlase Pasaules kausa izcīņā Katarā ielozēta vienā apakšgrupā ar Angliju, Velsu un ASV.

Irānā aizvadītajās nedēļās risinās lieli protesti par sieviešu tiesībām, kurus izraisīja apcietinājumā esošās sievietes Mašas Amini nāve.

Kopš Mašas Amini bērēm 17. septembrī pret valdību vērstās demonstrācijas ir izplatījušās vairāk nekā 80 pilsētās visā Irānā. 22 gadus vecā kurdu sieviete no ziemeļrietumu pilsētas Sakasas 13. septembrī viesojās galvaspilsētā Teherānā, kad viņu arestēja morāles policijas darbinieki par likuma pārkāpšanu, kas liek sievietēm segt matus ar hidžabu.

Viņa saļima pēc tam, kad tika nogādāta aizturēšanas centrā, un nomira slimnīcā pēc trīs komā pavadītām dienām. Policija paziņoja, ka Amini nomira pēc pēkšņas sirds mazspējas, taču viņas ģimene šādu skaidrojumu noraidīja un apgalvoja, ka sievieti piekāvuši policisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!