Foto: DELFI.ee
Igaunijas futbolisti Konstantīns Vasiļjevs un Sergejs Zeņovs, kā arī viens no valstsvienības treneriem Andress Opers paziņojumā sabiedrībai atvainojās par pretrunīgo tikšanos ar Krievijas izlases galveno treneri, tomēr rīcību nenožēlo.

Ziņots, ka 2022. gada nogalē vairāki tagadējie un bijušie Igaunijas futbolisti Tallinā vakariņojuši kopā ar agresora – Krievijas – futbola izlases galveno treneri Valēriju Karpinu, kurš dzimis Narvā un kuram ir Igaunijas pilsonība. Karpins 2021. gada vasarā sāka trenēt Krievijas izlasi, bet 2022. gada rudenī – daudzus mēnešus pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā – pagarināja līgumu par okupantu futbola izlases vadīšanu. Karpins nekad nav nosodījis Krievijas uzsākto vardarbību Ukrainā, bet savulaik intervijās teiktais liecina par nostaļģiju pēc PSRS laikiem.

"Atvainojamies par radušos situāciju un atvainojamies visiem, kurus aizskārušas mūsu vakariņas un to foto publicēšana sociālajos tīklos. Mūsu saruna bija tikai ap futbolu, mēs nerunājām par politiku vai karu," īsā paziņojumā norāda Vasiļjevs, Zeņovs un Opers. "Mūsu nostāja par karu vienmēr ir bijusi tāda pati – tam nav nekāda attaisnojuma. Mēs vienmēr esam iestājušies par Igauniju futbola laukumā un ārpus tā, un turpināsim to darīt arī turpmāk."

Savukārt viens no vakariņu organizētājiem Andrejs Stepanovs, kurš Igaunijas izlases rindās savulaik aizvadījis 89 spēles, notikušajā nesaskata problēmu un ieteica žurnālistiem "ārstēties". "Iesaku visam "Delfi" kolektīvam doties ārstēties. Es varu jums iedot slimnīcas adresi. Nopietni. Varat to publicēt," "Delfi" igauņu žurnālistiem atbildēja Stepanovs.

Nosodījumu futbolistu rīcībai paudusi Igaunijas Kultūras ministre Pireta Hartmane, kuras pārraudzībā ir sporta joma.

"Kultūra un sports līdz šim ir bijušas jomas, kurās starptautiskā sadarbība noritējusi pret visām politiskām vēsmām. Taču šobrīd situācija ir krasi mainījusies. Eiropas sirdī notiek karš, un mums jādara viss, lai neatbalstītu agresoru – Krieviju," sociālajos tīklos ierakstīja Hartmanis. "Dārgie sportisti – cilvēks, kurš mūs joprojām uzskata par padomju valsti un pieder pie agresorvalsts sporta elites, nav tā kompānija, ar ko sevi prezentēt. Jums ir jāapzinās vēstījums, ko tas sniedz sabiedrībai. Mūsu mērķim ir jābūt agresorvalsts pozīciju mazināšanai visās dzīves jomās."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!