Foto: KHL

Vien 52 gadu vecumā otrdien aizsaulē devās kādreizējais hokeja kauslis Kriss Saimons, kurš bija zināms personāžs arī Latvijā. Kaut arī nāves iemesli sākotnēji nebija skaidri, viņa ģimene nu atklājusi - tā bija pašnāvība.

Saimons savu vietu Nacionālajā hokeja līgā (NHL) lielā mērā izcīnīja, pateicoties savām dūrēm. Viņš bija pazīstams kauslis, bet kopā ar latvieti Sandi Ozoliņu viņš 1996. gadā Kolorādo "Avalanche" sastāvā izcīnīja Stenlija kausu. Savukārt 2008. gadā kanādietis pārcēlās uz jaunizveidoto Kontinentālo hokeja līgu (KHL) un kļuva par vienu no Čehovas "Vityaz" zvaigznēm. Komanda tolaik tika komplektēta, sastāvā iekļaujot vairākus kaušļus, kuri vicināja dūres praktiski katrā mačā.

Hokejists bija precējies divreiz, viņam bija pieci bērni. Savukārt 2017. gadā Saimons iesniedza bankrota pieteikumu, jo viņš neesot bijis spējīgs strādāt - bijušais hokejists uzskatīja, ka viņam ir hroniskas traumatiskas encefalopātijas (CTE) simptomi. Pēc viņa teiktā hokeja karjeras laikā tika gūta smadzeņu trauma.

Arī ārsts apstiprināja, ka Saimons pēc karjeras cieta no trauksmes un depresijas, kas ir CTE simptomi.

Pēc Saimona nāves ģimene apstiprināja, ka viņš veicis pašnāvību. "Mēs savām acīm pieredzējām, cik ļoti Kriss cīnījās ar CTE, kas diemžēl izraisīja viņa nāvi," teikts ģimenes paziņojumā. CTE var diagnosticēt tikai pēcnāves laikā. Tikmēr NHL komisārs Gerijs Betmens jau ilgi noliedz, ka hokejam ar smadzeņu traumām būtu kāda saikne, savukārt Nacionālā amerikāņu futbola līga (NFL) ar savu sporta veidu jau sen ir atradusi kopsakarības ar CTE, spēlētājiem regulāri pēc karjeru beigām cīnoties ar depresiju un citām psiholoģiska rakstura problēmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!