Foto: F64
Pēdējo nedēļu notikumi saistībā ar "Covid-19" vīrusa izpaltīšanos radījušas bažas par 2020. gada pasaules hokeja čempionāta norisi, bet Starptautiskā ledus hokeja federācija (IIHF) lēmumu šajā jautājumā varētu pieņemt tuvāko divu nedēļu laikā.

2020. gada pasaules čempionāts, kurā piedalīsies arī Latvijas izlase, maijā plānots Šveices pilsētās Lozannā un Cīrihē. Tomēr koronavīrusa izplatīšanās, kas jau ietekmējusi daudzu pasākumu norisi, varētu viest korekcijas arī latviešu līdzjutējiem tik populārajā hokeja čempionātā. Latvijas izlasei spēles paredzētas Cīrihē, kura ir viena no Šveices pilsētām ar kādu koronavīrusa slimnieku.

Šveices federālā padome "Covid-19" gadījumu dēļ šobrīd liegusi valstī aizvadīt publiskus pasākumus, kuros piedalās vairāk nekā 1000 cilvēku. Šī iemesla dēļ Šveices augstākajā hokeja līgā (NLA) un pēc spēka otrajā līgā līdz 17. martam atliktas visas spēles, jo klubi nevēlējās spēlēt pie tukšām tribīnēm. "Covid-19" ietekmējis arī citu sporta pasākumu norisi Šveicē.

IIHF jau arī paziņojusi, ka atcelti vairāki martā paredzētie turnīri. Bulgārijā, Igaunijā, Luksemburgā un Turcijā atcelti pasaules čempionāti hokejā U-18 vecuma grupā vīriešiem. Savukārt dāmām nenotiks Polijā un Spānijā paredzēti zemāko divīziju čempionāti. Tādējādi arī pagaidām nav zināms, kad savus mačus aizvadīs Latvijas izlases hokejistes, kurām bija jāspēlē Spānijas pilsētā Hakā.

"Koronavīrusa dēļ varētu arī atcelt pasaules čempionātu. Ja Šveicē, kur jānotiek pasaules čempionātam, līdz marta vidum turpinās atcelt masu pasākumus, tad neko nevarēsim glābt. Jā, atcelšana ir nepatīkama lieta, bet veselība ir primāra. Ceram, ka tuvākā laikā būs apturēta slimības izplatīšanās," Somijas izdevumam "Ilta-Sanomat" izteicās IIHF viceprezidents Kalervo Kumola.

Kumola uzskata, ka pasaules čempionāta pārcelšana uz citu valsti praktiski nav iespējama. "Mums arī nav konkrēta darbības plāna šādā gadījumā. IIHF gan ir apdrošināts pret šādiem gadījumiem. Piemēram, 2003. gadā mēs saņēmām kompensāciju par pasaules čempionāta sievietēm atcelšanu."

"Domāju, ka pasaules čempionāta liktenis tiks izlemts līdz 17. martam IIHF sanāksmēs," piebildis Somijas funkcionārs.

Lai gan Kumola uzskata, ka pasaules čempionāta rīkošana citur šogad nav iespējama, to neizslēdz IIHF prezidents Renē Fāzels. Pie viņa jau esot vērsušies Krievijas pārstāvji, kuri gatavi uzņemties sacensību rīkošanu.

Nav noslēpums, ka 70 gadus vecajam Šveices zobārstam Fāzelam ir labas attiecības ar Krieviju, un viņš pat tika minēts kā viens no iespējamajiem Kontinentālās hokeja līgas (KHL) vadītājiem. Fāzels šogad pasaules čempionāta laikā atstās IIHF prezidenta amatu, kurā atradās kopš 1994. gada.

"Es nesen biju Krievijā, un mums bija saruna parto, ka nepieciešamības gadījumā Krievija būtu gatava uzņemt 2020. gada pasaules čempionātu. Brīdī, kad tiks pieņemts lēmums, atliks nedaudz laika līdz turnīram, bet kāpēc gan nē? Krievija var nepieciešamības gadījumā sarīkot čempionātu," Krievijas mediji citē Fāzelu.

Šveices medijiem Fāzels gan norādījis, ka IIHF lēmumu pieņemšot tikai aprīlī. "Sagaidīsim Šveices iestāžu lēmumu par masu pasākumu rīkošanu. Ja spēkā paliks aizliegums, tad aprīlī sasauksim sapulci, lai lemtu par tālākām darbībām. Galējais lēmums jāpieņem līdz 15. aprīlim."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!