Foto: LHF

Piektdien publicētais Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) rangs nosaka, ka Latvijas vīriešu hokeja izlase, kvalificējoties 2022. gada Pekinas olimpiskajām spēlēm, sacenstos vienā grupā ar Somijas, Zviedrijas, kā arī vēl kādu kvalifikāciju pārvarējušo valstsvienību.

IIHF rangs sieviešu un vīriešu valstsvienībām veidots, balstoties uz pēdējo četru gadu laikā aizvadīto pasaules čempionātu un olimpisko spēļu rezultātiem.

Vīriešu konkurencē izmaiņas labāko desmitniekā nav notikušas. Kanādas izlase ar 3470 punktiem saglabā pirmo pozīciju, tai ar 3400 punktiem seko Krievijas valstsvienība, bet labāko piecnieku noslēdz Somija, Zviedrija un Čehija.

Latvijas izlase ar 2810 punktiem saglabājusi desmito pozīciju, bet vēl tai priekšā atrodas ASV, Vācijas, Šveices un Slovākijas valstsvienības.

Jaunais rangs arī noteicis Pekinas olimpisko spēļu apakšgrupu sadalījumu. Jau zināms, ka A grupā sacentīsies Kanāda, ASV, Vācija un spēļu organizatore Ķīna, kas rangā atrodas 32. pozīcijā. Savukārt C grupā tiksies Somijas, Zviedrijas, kā arī divas kvalifikāciju pārvarējušās vienības, kuras ieņem augstāko vietu rangā. B grupā spēlēs Krievija, Čehija, Šveice, kā arī trešā kvalifikāciju izturējusī komanda.

Olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrs tika uzsākts jau 2019. gada novembrī, bet tā pēdējā kārta paredzēta no 2020. gada 27. līdz 30. augustam. Devītās ranga vietas īpašniece Slovākija uzņems Baltkrieviju, Austriju un Poliju, Latvijas izlase Rīgā sagaidīs Francijas, Itālijas un Ungārijas valstsvienības, bet Norvēģija mājinieku lomā izspēlēs turnīru ar Dānijas, Dienvidkorejas un Slovēnijas izlasēm.

Slovākijas un Latvijas vienības, uzvarot kvalifikācijas turnīru Pekinas olimpiskajām spēlēm, ieņemtu vietu C grupā.

Pekinas olimpisko spēļu hokeja turnīrs vīriešiem:

A grupa: Kanāda (1), ASV (6), Vācija (7), Ķīna (12);
B grupa: Krievija (2), Čehija (5), Šveice (8), kvalificējusies izlase (11);
C grupa: Somija (3), Zviedrija (4), kvalificējusies izlase (9), kvalificējusies izlase (10).

Pekinas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrs hokejā:

D grupa: Slovākija, Baltkrievija, Austrija, Polija;
E grupa: Latvija, Francija, Itālija, Ungārija;
F grupa: Norvēģija, Dānija, Dienvidkoreja, Slovēnija.

Dāmu konkurencē nemainīgs palicis labāko sešinieks, kuru ieņem ASV, Kanādas, Somijas, Krievijas, Šveices un Japānas izlases. Tieši šīs vienības, kā arī Ķīnas izlase, piedalīsies olimpiskajās spēlēs.

Latvijas sieviešu valstsvienība atkāpusies pa četrām pozīcijām un atrodas 22. vietā pasaulē.

Valstsvienībām šobrīd vēl jāpiesakās kvalifikācijas turnīram, kurā noteiks trīs papildu olimpisko spēļu dalībnieces. Plānots, ka pēdējās kvalifikācijas kārtas grupu turnīrus no 2021. gada 11. līdz 14. februārim uzņems Čehija, Vācija un Zviedrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!