Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nacionālās hokeja līgas (NHL) komanda Kolumbusas "Blue Jackets" ir ļoti labā situācijā, jo tai saspringtā spēļu grafikā būs pieejami divi labi vārtsargi, uzsver latvietis Elvis Merzļikins.

NHL jaunā sezona sāksies 13.janvārī, bet šobrīd komandām norisinās pirmssezonas treniņnometnes. "Blue Jackets" komanda šosezon savas cerības saista ar Merzļikinu un somu vārtsargu Jonasu Korpisalo.

Regulārajā čempionātā komandām līdz maijam būs jāizspēlē 56 mači, aizvadot gana saspringtu spēļu grafiku.

"Ir labi, ka varam dalīt vietu vārtos. Komandai tas ir ļoti liels pluss - ja ir divi labi vārtsargi, kurus var likt vārtos uz spēlēm. Vajadzēs būt gatavam katru dienu, arī ja nespēlē. Psiholoģiski šī būs ļoti gara sezona un skatos uz to kā ļoti, ļoti garu izslēgšanas turnīru. Taču, tajā pat laikā būs interesanti, jo būs daudz jāspēlē ar vienām un tām pašām komandām. Tas nebūs viegli, taču mēs esam profesionāļi un mums jācīnās arī šādos apstākļos," pēc piektdienas rīta treniņa sarunā ar žurnālistiem stāstīja Merzļikins.

"Blue Jackets" treniņnometnes sarakstā šobrīd ir 40 hokejisti, taču Covid-19 piesardzības protokola dēļ piektdienas rīta treniņā piedalījās 21. Tikai desmit hokejisti no šīs grupas ir tā dēvētais NHL sastāvs.

"Tāda ir šī brīža situācija. Pārāk daudz uz to nekoncentrējos. Pievēršu uzmanību darbam uz ledus un to, kā ķert ripas," komentēja Merzļikins.

Merzļikins savā debijas sezonā 33 mačos vidēji ielaida 2,35 ripas un atvairīja 92,3% metienu, piecreiz paliekot "sausā". Starp debitantiem viņš bija līgas labākais vārtsargs šajos statiskas rādītājos, bet kopumā NHL visos trīs bija pirmajā pieciniekā.

Merzļikins atzīst, ka viņam bija grūti pielāgoties NHL hokejam pēc Eiropā pavadītajiem gadiem.

"Bija daudz kāpumi un kritumi, patiešām ļoti daudz. Kā hokejā, tā arī ārpus hokeja. Bija grūti pielāgoties mazajiem laukumiem. Joprojām mācos un esmu pārliecinājies, ka šeit ir labākie spēlētāji pasaulē. Varbūt domās biju vēl Eiropā, bija grūti pierast un redzēt, ka šie puiši nejoko. Šeit vajag cienīt pretiniekus. Iespējams, pārāk daudz domāju uz ledus, bet, kad sāku spēlēt savu spēli un izbaudīt procesu, viss sāka iet no rokas," skaidroja Merzļikins.

Pirms tam viņš 11 gadus pavadīja Šveices klubā "Lugano", pieaugušo komandā spēlējot no 2013./2014.gada sezonas.

"Pirmo reizi manīju komandu, valsti, komandas biedrus. Jau esmu iejuties komandā kā ģimenē un ir vieglāk, taču esmu jauns un zinu, ka pieļaušu kļūdas, no kurām būs jāmācās," secināja vārtsargs.

NHL Stenlija kausa kvalifikācijas spēlēs Merzļikins piedalījās divos mačos, kuros vidēji ielaida 1,96 ripas un atvairīja 94,6% metienu. Nākamajā kārtā viņš traumas dēļ nespēlēja.

"Pirmo reizi dzīvē izjutu, kas ir Stenlija kausa hokejs - daudz ātrāks un agresīvāks. Gribēju palīdzēt komandai uzvarēt, taču savainojuma dēļ nevarēju daudz spēlēt un mācīties. Tomēr domāju, ka esmu ieguvis, jo izbaudīju, kas ir NHL "play-off" hokeju," uzsvēra Merzļikins.

Tāpat viņš atzīmēja, ka spēlētājiem Covid-19 apstākļos jābūt piesardzīgiem, taču neviens nav pasargāts no inficēšanās.

"Noteiktumi ir noteikumi, un tie jāciena. Nevar vainot kādu, ja viņš saslimst ar Covid-19. To var dabūt šeit un arī visur citur, kaut vai aizejot uz "Walmart". Ko tu darīsi? Neiesi ārpus mājas un neapmeklēsi pārtikas veikalu? Ir jābūt uzmanīgiem un jāievēro noteikumi - tas ir pats galvenais. Tāda šobrīd ir dzīve, tur daudz neko nevar mainīt," pauda Merzļikins.

Lai ierobežotu komandu ceļošanu un nešķērsotu Kanādas robežu, vienības četrās divīzijās sadalītas pēc reģionālā principa. "Blue Jackets" regulārajā čempionātā aizvadīs spēles ar Karolīnas "Hurricanes", Čikāgas "Blackhawks", Dalasas "Stars", Detroitas "Red Wings", Floridas "Panthers", Nešvilas "Predators" un Tampabejas "Lightning" komandām.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!