Foto: DELFI

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs atkārtoti norādījis, ka 2021. gada pasaules hokeja čempionāta rīkošana Minskā nav atbalstāma, jo Baltkrievijā turpinās represijas.

Rinkēvičs savu un Latvijas ārpolitikas viedokli atkārtojis pēc tam, kad Minskā pie Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko vizītē bija ieradies Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) prezidents Renē Fāzels. Tikšanās galvenā tēma bija 2021. gada pasaules čempionāts, kuru plānots rīkot Minskā un Rīgā.

Tomēr pēc augustā notikušajām nedemokrātiskām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām arvien skaļāk tiek runāts, ka pasaules čempionāta rīkošana Minskā nav iespējama politisku iemeslu dēļ. Kā zināms, Lukašenko uzvara vēlēšanās nav starptautiski atzīta, bet pēc vēlēšanām sākušās lielākas represijas pret režīma pretiniekiem un protestētājiem.

"Es atkārtoju Latvijas nostāju, ka pasaules hokeja čempionāta organizēšana Minskā ir pilnīgi nepieņemama, represijas pret mierīgiem demonstrantiem, tostarp sportistiem, padara šādu pasākumu amorālu un tas ir pretrunā ar sportiskuma principiem. Mēs gaidām IIHF lēmumu, sociālajos tīklos ierakstīja Latvijas ārlietu ministrs.

Pret čempionāta rīkošanu Minskā vēlāk paziņoja arī Latvijas ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

2021. gada pasaules čempionāts jāuzņem Minskai un Rīgai, taču Latvijas valdība nevēlas rīkot turnīru kopā ar Baltkrieviju, jo Lukašenko režīms vērš represijas pret mierīgajiem protestētājiem. Eiropas Savienība un citas rietumvalstis uzskata 9.augustā notikušās prezidenta vēlēšanas par viltotām un neatzīst Lukašenko par leģitīmu prezidentu.

Latvijas Hokeja federācija (LHF) protestu sākumā skaļi nevērsās pret Baltkrievijā notiekošo, tomēr rudenī pēc tam, kad incdientā pret mierīgajiem protestētājiem bija iesaistīts Baltkrievijas Hokeja federācijas (BHF) prezidents Dmitrijs Baskovs, LHF pirmo reizi asāk nosodīja notikumus Baltkrievijā.

IIHF sākotnēji solīja, ka 2020. gada 18. novembrī varētu pieņemt lēmumu saistībā ar pasaules čempionātu Minskā un Rīgā, tomēr tas nenotika. Vēlāk parādījās informācija, ka skaidrība varētu būt līdz 11. janvārim, bet tagad IIHF pieļauj, ka lēmumu pieņems janvāra beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!