Foto: DELFI

Latvijas Hokeja federācijas (LHF) vadība ar Baltkrievijas Hokeja federāciju (FHB) nav komunicējusi jau kopš novembra, kad FHB priekšsēdētājs Dmitrijs Baskovs piedalījās incidentā, kurā līdz nāvei tika piekauts opozīcijas aktīvists Ramans Bandarenka, intervijā raidījumā "Ģērbtuve" atklāja LHF ģenerālsekretārs Viesturs Koziols.

Lai gan Starptautiskā hokeja federācija (IIHF) solījusi līdz 11. janvārim sniegt atbildi par 2021. gada pasaules čempionāta rīkotājiem, Koziols jau šobrīd prognozē, ka Latvija čempionātu nerīkos kopā ar Baltkrieviju. Meistarsacīkstēm gan bija paredzēts noritēt Rīgā un Minskā.

"Pēc manas informācijas un sarunām ar daudziem IIHF padomes locekļiem, man grūti iedomāties, kam būtu jānotiek, lai Minskas variants tiktu paturēts," intervijā izsakās Koziols.

LHF vadības pārstāvis gan atkārtoti uzsvēra, ka IIHF ir spēkā līgumi gan ar LHF, gan FHB. Tieši starptautiskajai federācijai nāktos juridiski rīkoties, lai mainītu plānus. "IIHF vietā es būtu ātrāk un agresīvāk rīkojies. Katra diena, kuru esam apstājušies darbos, mums nes lielākus izaicinājumus," savas domas pauž LHF ģenerālsekretārs.

Hokeja federācijas valdes sēdēs jautājums līdz šim nav apspriests, bet Koziols balsotu tieši pret čempionāta rīkošanu kopā ar Baltkrievijas Hokeja federāciju, noteica funkcionārs. Viņaprāt, viņam organizācijā netrūktu domubiedru.

"Par labu gudrai politikai no IIHF puses nerunā tas, ka mēs jau faktiski divus mēnešus esam pārstājuši komunicēt ar Baltkrievijas Hokeja federāciju. Kopš nelaimīgā gadījuma [ar Baskova līdzdalību] komunikācija ir apstājusies. Grūti runāt par kaut kādu kopīgu darbošanos pasaules čempionāta rīkošanai," atklāj Koziols.

LHF vadība pēc ziņām par Baskova dalību nelaimes gadījumā pirmo reizi publiski komentēja politiskos notikumus Baltkrievijā. Federācija uz 23. novembrī publicēto vēstuli no FHB tā arī nav saņēmusi atbildi, norādīja Koziols.

Savukārt gadījumā, ja IIHF neatņemtu Minskai čempionāta rīkošanas tiesības, LHF nāktos rūpīgāk pētīt noslēgtās līgumsaistības.

"Līgumā ir "force majeure" punkti, starp kuriem mēs atstājām politiku kā "force majeure". Baltkrievi negribēja, bet mēs atstājām, kas ir [LHF prezidenta Aigara] Kalvīša kunga nopelns. No juridiskā viedokļa varbūt nebūs tik viegli lauzt līgumu tā, lai nebūtu sankciju, bet tāds punkts ir iekļauts," noteica LHF ģenerālsekretārs.

Joprojām iespējams, ka Latvija organizē čempionātu viena pati, bet arī citas valstis saglabā iespējas aizstāt Baltkrieviju rīkotājvalsts pozīcijā. No IIHF ģenerālsekretāra Horsta Lihtnera dzirdēts, ka Slovākija un Dānija varētu uzņemt meistarsacīkstes, minēja Koziols. Savukārt Krievija uz šādu godu vairs nevar pretendēt.

Jau ziņots, ka Sporta Arbitrāžas tiesas (CAS) piešķirtie sodi neļauj Krievijai nākamajos divos gados uzņemt nozīmīgākos sporta pasākumus. Koziols gan nenoliedza, ka Renē Fāzels viesojies Maskavā, bet reāls kandidāts čempionāta uzņemšanai iepriekš bijusi Sanktpēterburgas pilsēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!