Foto: AP/Scanpix/LETA

Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandas Kolumbusas "Blue Jackets" vārtsargs Elvis Merzļikins pēc otrdien izcīnītās uzvaras atkārtoti uzsvēra pastāvīgas spēļu prakses nozīmi, izsakoties, ka šādas iespējas viņam var palīdzēt kļūt bīstamam.

Jau ziņots, ka "Blue Jackets" viesos ar rezultātu 3:1 (0:0, 2:0, 1:1) uzveica iepriekšējās sezonas Stenlija kausa ieguvēju Tampabejas "Lightning". Merzļikins šajā duelī atvairīja 37 no 38 pretinieku mestajām ripām un tika atzīts par spēles spožāko zvaigzni.

"Šodien jutos noderīgs. Šādas spēles man palīdz doties tajā virzienā, kurā vēlos – tikai uz priekšu. Gribu turpināt spēlēt savu spēli, atmetot visu lieko, un koncentrēties uz savu darbu. Tomēr šī spēle tik un tā nebija perfekta un apzinos, kur pieļāvu kļūdas," pēcspēles preses konferencē stāstīja Merzļikins, kurš pauda apņēmību ar vārtsargu treneri Meniju Legasī skatīties epizožu video ierakstu.

Merzļikins jau pēc otrās spēles Detroitā nekautrējās runāt atklāti par "Blue Jackets" vadošo vārtsargu rotāciju. Hokejists izteicās, ka šosezon spēļu prakses trūkuma dēļ juties "nederīgs" un nav sasniedzis tās pašas sajūtas, kuras piedzīvojis savā debijas gadā NHL.

"Kā jau teicu Detroitā, mēs esam divi lieliski vārtsargi, un spēlējam katrs pa vienai spēlei. Saprotams, ka gan es, gan Korpi [Jonass Korpisalo] vēlamies spēlēt katrā mačā. Tiekot pie iespējas spēlēt pastāvīgi, zinu, ka varu kļūt bīstams," spēļu prakses nozīmi uzsvēra Merzļikins.

Latvijas vārtsargam šī bija pirmā reize šosezon, kad viņš trijos mačos pēc kārtas tika pie iespējas uzsākt spēli vārtos. Lai gan pirms spēles tika ziņots, ka līdz šim savainotais Korpisalo atgriezīsies pieteikumā, un bija pat piedalījies otrdienas rīta treniņā, pirms spēles no rezerves sastāva jeb "taxi squad" steigšus tika izsaukts vārtsargs Kems Džonsons.

Kolumbusas vienība ar izcīnīto uzvaru pārtrauca četrus zaudējumu sēriju. Nedēļas nogalē "Blue Jackets" divreiz atzina Centrālās divīzijas pastarītes Detroitas "Red Wings" pārākumu.

"Uzreiz sapratu, ka komanda spēlē pavisam citādāk. Bija patīkami atpūsties pēc neizdevušās nedēļas nogales, varējām sakārtot savas galvas. Taču šī ir tikai viena spēle, mēs neko neesam izcīnījuši un jāturpina koncentrēties uz savu sniegumu," skaidroja Merzļikins.

"Runājām par to, ka jāuzlabo spēle aizsardzībā. Esmu ļoti priecīgs, ka puiši man palīdzēja, attīrot skatu. Bija pāris labi aizsegi pretiniekiem, bet mēs ar to labi tikām galā. Mums tikai jāturpina spēlēt šādā līmenī."

Spēles priekšpēdējā minūtē, "Lightning" jau spēlējot ar sešiem laukuma spēlētājiem, Merzļikins atvairīja spēcīgu Stīvena Stemkosa metienu, pretinieku uzbrucējam raidījumu izpildot bez ripas apstrādāšanas. Tā kļuva par vienu no epizodēm, kas palīdzēja viesiem noturēt panākumu.

"Skaidrs, ka Stemkoss šādā situācijā pa vārtiem uzmetīs kā no raķetes. Nekad nebiju ticis pie iespējas ķert šādu Stemkosa metienu. Tagad zinu, kā tas ir, un varu pateikt, ka metiens bija diezgan stiprs," epizodi atminējās vārtu vīrs.

Latvijas izlases vārtsargs vienīgo reizi kapitulēja trešā perioda piektajā minūtē, kad pēc Lūka Šena metiena no zilās līnijas ripa atsitās pa Metjū Žozefa slidu un rikošetā no "Blue Jackets" aizsarga Vladislava Gavrikova ielidoja vārtos.

"Viņš man atvainojās, bet viņš nemaz nepakustējās, tāpēc nevaru viņu vainot šajā epizodē. Turklāt viņš svarīgos brīžos bloķēja metienus, kuru izdarīšanas brīdi neredzēju, tāpēc esmu viņam vairāk pateicīgs," teica Merzļikins.

Viņš arī neslēpa gandarījumu, ko izjutis, spēlējot pret pašreizējo Stenlija kausa čempioni.

"Aizraujoši spēlēt pret hokejistiem ar tik lieliem vārdiem. Taču jāsaka, ka šajā līgā jebkurš spēlētājs ir ļoti labs. Protams, ka ir tādas superzvaigznes kā Stīvens Stemkoss, Viktors Hedmans un citi puiši, taču šī ir labākā līga pasaulē ar pašiem labākajiem hokejistiem. To esmu mācījies no iepriekšējās sezonas, pirms kuras redzēju tikai tādus hokejistus kā Jevgeņijs Malkins un Sidnijs Krosbijs, bet neredzēju pārējos. Varbūt par zemu viņus novērtēju. Iemācījos cienīt jebkuru spēlētāju šajā līgā. Jebkurš hokejists, lai šeit nokļūtu, ir smagi strādājis," skaidroja Latvijas izlases ripu ķērājs.

Merzļikins šajā sezonā laukumā bijis 15 spēlēs, kurās vidēji ielaidis 2,47 ripas un atvairījis 91,8% metienu. Savukārt Korpisalo piedalījies 25 mačos, caurmērā tiekot pārspēts 3,02 reizes un tiekot galā ar 89,9% metienu.

Ceturtdien abas komandas tiksies atkārtoti un, iespējams, arī šajā cīņā vārtus sargās Merzļikins, jo otrs "Blue Jackets" vārtsargs Jonass Korpisalo ir guvis savainojumu.

"Blue Jackets" ar 36 punktiem 37 spēlēs ieņem sesto vietu Centrālajā divīzijā, kur "Lightning" ar 50 punktiem 35 dueļos ir līdere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!