Foto: F64

Latvijas hokeja federācija (LHF) veic sarunas ar Somijas hokeja asociāciju (SJ), lai pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā rastu Latvijas klubiem vietu Somijā organizētos čempionātos, pirmdien sarunā ar Latvijas Televīziju atklāja LHF prezidents Aigars Kalvītis.

Rīgas "Dinamo" un LHF pēc Krievijas diktatora Vladimira Putina uzsāktā kara Ukrainā vilcinājās par savu nostāju, bet tomēr "Dinamo" ceturtajā iebrukuma dienā paziņoja par izstāšanos no Kontinentālās hokeja līgas (KHL), nekonkrēti atsaucoties uz "militāru un humānu krīzi". Tādējādi dalību Krievijas Jaunatnes hokeja līgā (MHL) neturpinās arī hokeja klubs "Rīga".

28. aprīlī pieņemtas izmaiņas Sporta likumā tagad gan arī liedz Latvijas sportistiem piedalīties Krievijas vai Baltkrievijas sporta spēļu līgās. Tas attiecas arī uz hokeja skolas "Rīga" jauniešu komandām, kas regulāri piedalījās Sanktpēterburgas atklātajā čempionātā.

Taujāts par iespējamo risinājumu, Kalvītis pirmdien atklāja, ka LHF lūkojas Somijas virzienā. "Mēs šodien ilgi un intensīvi runājām ar Somijas hokeja federāciju. Domājam, ka Latvijas bērnu komanda nākamsezon spēlēs Somijas čempionātā. HS "Rīga" samainīs Pēterburgas čempionātu pret Somiju. Arī domājam par pieaugušo komandu iesaistīšanu Somijas līgās."

Kalvītis, kurš minēja, ka ar Somijas pusi jau panāktas zināmas vienošanās, uzsvēra, ka pieaugušo klubs spēlētu "vismaz "Mestis" līmenī" jeb ne zemāk par Somijas otro augstāko līgu.

"Domāju, ka viņi ir ļoti atvērti. Ja Latvijas hokeja finanšu situācija to atļaus, tad tas arī realizēsies. Galvenais, lai mēs spējam piesaistīt hokejam naudu," sprieda LHF vadītājs.

Federācijas prezidents arī neizslēdza, ka tālāku attīstību varētu piedzīvot arī Baltijas hokeja līga (BHL). Šis čempionāts darbību uzsāka 2020./2021. gada sezonā, bet tās formāts paredz "Final Four" turnīra izspēli, līgā piedaloties vismaz vienai komandai no katras Baltijas valsts.

"Mēs šosezon jau nospēlējām Baltijas līgas finālu. Tas bija priekšvēstnesis tam, lai veidotu Baltijas hokeja līgu. Esam joprojām sarunās gan ar igauņiem, gan ar lietuviešiem. Ja viņi būs gatavi spēlēt, mēs, protams, viņus pieņemsim un atbalstīsim," skaidroja Kalvītis.

Rīgas "Dinamo" komanda tika atjaunota pirms 2008./2009. gada sezonas, un KHL čempionātā piedalījusies jau 14 sezonas. Iepriekšējo reizi Gagarina kausā rīdzinieki spēlēja 2014. gada pavasarī, bet pēdējās desmit sezonās tikai reizi spēlējusi "play-off".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!