Foto: IIHF
Pasaules junioru hokeja čempionātā ceturtdien otro gadu pēc kārtas triumfēja Kanādas izlase, kas finālā papildlaikā ar 3:2 (1:0, 1:0, 0:2, 1:0) pārspēja Čehijas U-20 hokejistus.

Kanādas hokejisti kopumā junioru čempionātos tagad izcīnījuši 20 zelta medaļas.

Par fināla galveno varoni kļuva mājinieku uzbrucējs Dilans Ganters, kurš izcēlās ar 2+1, gūstot arī uzvaras vārtus papildlaikā.

Mača 13.minūtē Ganters vairākumā panāca 1:0 Kanādas labā, bet spēles 25.minūtē komandas kapteinis Šeins Raits panāca 2:0. Čehiem trešajā periodā izdevās atspēlēties - precīzi metieni trešdaļas vidū padevās Jirži Kuliham un Jakubam Kosam.

Uzvaru mājiniekiem papildlaika septītajā minūtē nodrošināja Ganters, kamēr turnīra rezultatīvākais spēlētājs Konors Bedards finālā palika bez punktiem.

Kanādas izlases rindās spēlēja deviņi Nacionālās hokeja līgas (NHL) pirmajā kārtā draftētie spēlētāji, kamēr čehiem, kas apakšgrupas spēlē savstarpējā spēlē uzvarēja ar 5:2, tādi bija divi.

Par pasaules U-20 hokeja čempionāta vērtīgāko spēlētāju atzīts čempionvienības Kanādas 17 gadus vecais uzbrucējs Konors Bedards.

Bedards kļuva par turnīra rezultatīvāko spēlētāju, septiņos mačos sakrājot 23 (9+14) punktus, kas ir jauns čempionātu rekords 17 gadus veciem spēlētājiem. Iepriekšējais rekords piederēja čeham Jaromīram Jāgram, kurš 1990.gadā sakrāja 18 (5+13) punktus.

Bedards čempionāta rīkotāju vērtējumā tika atzīts arī par labāko uzbrucēju, kamēr kā labākais aizsargs tika nosaukts čehs Davids Jiržīčeks, bet par labāko vārtsargu čempionāta direktorāts atzina slovāku Adamu Gajanu.

Savukārt mediju vērtējumā Bedards izpelnījās vērtīgākā spēlētāja titulu jeb MVP balvu un tika iekļauts simboliskajā čempionāta izlasē. Tāpat "All Star" virknējumā iekļuva uzbrucēji Jirži Kulihs (Čehija) un Logans Kūlijs (ASV), aizsargi Ludvigs Jansons (Zviedrija) un Davids Jiržīčeks (Čehija), kā arī vārtsargs Tomāšs Suhaneks (Čehija).

Par turnīra labāko vārtu guvēju ar deviņiem precīziem raidījumiem kļuva Bedards, kurš bija labākais arī rezultatīvajās piespēlēs - 14.

Labākā statistika vārtsargu vidū bija Gajanam, kurš atvairīja 93,59% metienu, kamēr šajā rādītāja sesto vietu ieņēma Latvijas izlases vārtu vīrs Patriks Bērziņš (91,43%). Vismazāk ripu vidēji mačā savos vārtos ielaida Suhaneks - 1,52.

Par turnīra rezultatīvāko aizsargu ar desmit (4+6) punktiem kļuva Jansons, kamēr Latvijas izlases spēlētājs Bogdans Hodass ar četriem (2+2) punktiem noslēdza labāko desmitnieku. Tikmēr labāko lietderības koeficientu (+14) nopelnīja kanādieši Bedards un Džošua Rojs.

Iemetienos čempionātā labākais ar 65,91% uzvarētu dueļu bija soms Olivers Kapanens, kamēr desmitais šajā statistikas rādītājā bija latviešu uzbrucējs Dans Ločmelis (56,67%).

Savukārt lielāko spēles laiku turnīrā izpelnījās slovāku aizsargs Simons Ņemecs (26 minūtes un 14 sekundes), otrais šajā rādītājā bija soms Topiass Vilens (26:01), aiz kura sekoja četri Latvijas izlases aizsargi - Niks Feņenko (25:23), Hodass (24:31), Gustavs Ozoliņš (24:11) un Rihards Simanovičs (23:49).

Jau vēstīts, ka cīņā par trešo vietu ASV juniori pagarinājumā ar 8:7 (1:0, 4:5, 2:2, 1:0) pieveica Zviedrijas vienaudžus.

Kā zināms, Latvijas hokejisti cīņā par palikšanu elites divīzijā sērijā līdz divām uzvarām ar 5:2 un 4:2 pārspēja Austriju.

Sākotnēji gadu mijas čempionāta organizēšana bija uzticēta Krievijas pilsētai Novosibirskai, taču pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā šīs tiesības tika atņemtas, un čempionāta organizēšana trešo reizi pēc kārtas uzticēta Kanādai. Divas iepriekšējās reizes čempionāts notika Edmontonā.

Pasaules U-20 čempionāts elitē no 26.decembra līdz 5.janvārim norisinājās Kanādas pilsētās Helifeksā un Monktonā, bet nākamais junioru čempionāts gadu mijā risināsies Zviedrijā.

2022.gada pasaules junioru čempionātā, kas augustā tika aizvadīts Kanādā, triumfēja mājinieki, finālā apspēlējot somus. Cīņā par bronzu zviedri pieveica čehu vienaudžus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!