Foto: F64

Nekad iepriekš pirms pasaules U-18 čempionāta nav bijusi tik kvalitatīva gatavošanās turnīram, ieskaitot pārbaudes spēles ar Vāciju un Čehiju, ceturtdien preses konferencē uzsvēra Latvijas U-18 hokeja vīriešu izlases galvenais treneris Oļegs Sorokins.

Pirms turnīra, kas no 20. līdz 30.aprīlim notiks Šveicē Latvijas izlase ir labi sagatavojusies, preses konferencē apliecināja Sorokins.

"Pārbaudes spēles pret Čehiju un Vāciju - nekad iepriekš nekas tāds nav bijis. Par zviedriem, kuri gribēja ar mums spēlēt, nācās atteikt. Nekad agrāk tā nav bijis, ka esam aicināti spēlēt. Acīmredzot vārdu esam nopelnījuši," saka treneris, kura vadībā izlase uz čempionātu dosies jau sesto gadu pēc kārtas, ceturto pēc kārtas spēlējot elites divīzijā.

Arī sezonas laikā ir izdevies labi sagatavoties. Latvijas Hokeja federācijas ģenerālsekretārs Roberts Pļavējs uzsvēra darbu sezonas gaitā: "Izlašu pauzēs atšķirībā no iepriekšējiem gadiem mums ir izdevies piedalīties augsta ranga sacensībās. Novembrī un decembrī piedalījāmies U-20 izlašu turnīros. Decembrī bija spēcīga dalībnieku sastāva turnīrs Kanādā, februārī - spēcīgs U-18 turnīrs. Domāju, ka ir visi priekšnosacījumi, lai būtu labi rezultāti čempionātā. Mājasdarbs ir izdarīts, atliek tikai nokārtot kontroldarbu."

Šobrīd izlasē palikuši 23 hokejisti.

"Esam izskatījuši daudzus kandidātus, un vakar man bija tā grūtākā diena, kad dažiem puišiem bija jāpasaka paldies un uz redzēšanos," par izvēli saka Sorokins. "Teikšu atklāti, šogad vismaz aizsargu vidū izvēlēties bija grūti, jo daudzi no tiem, kas paliek mājās, bija pelnījuši vietu izlasē. Vienlaikus tie, kas brauc, ir mūsu izvēlēti, viņi ir labākie un atbilst spēles zīmējumam, kādu gribam redzēt."

Viņš izteica cerību, ka komandā ir laba vārtsargu līnija, no kuras, iespējams, ne visi tiks pie spēlēšanas pasaules meistarsacīkstēs, taču pieredze pasaules čempionātā būs neatsverama. Pamatvārtsargs visticamāk tiks noskaidrots pārbaudes spēlēs ar Čehiju un Vāciju.

"Aizsargu līnija visdrīzāk būs visjaunākā čempionātā. Tomēr ceru, ka parādīsim, ka mums ir labi aizsargi un ka arī nākamajā gadā viņi sevi varēs apliecināt un mēs varēsim mērķēt augstāk," bilst treneris.

"Uzbrucēju līnija ir stabila. Visi puiši vēlas strādāt un cīnīties. Domāju, ka varam nospēlēt gan aizsardzībā, gan uzbrukumā. Varbūt nav mums daudz "snaiperu" un vārtu guvēju, es teiktu, ka ir viens vai divi, taču gribas cerēt, ka spēsim sasniegt rezultātu, ko esam paši sev izvirzījuši, un cīnīsimies par uzvaru katrā spēlē," uzbrucējus vērtē treneris.

Sorokins piekrita, ka pāris spēlētāju komandā nav traumu dēļ, taču visi pārējie bija pieejami. "Visiem labākajiem bija iespēja tikt sastāvā, un sastāvā ir visi gatavākie," saka treneris.

"Rezultāts, ko noteikti gribas sasniegt, ir neizkrist no A grupas. Tas Latvijas hokejam ir visvērtīgāk, jo puiši tiek ieraudzīti," par plusiem spēlēšanai ar spēcīgākajiem saka Sorokins, izsakot cerību, ka daži spēlētāji tiks pamanīti arī šajā komandā. "Varbūt tas pat nav Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētājs, bet beigās viņi tiek pie izglītības ārvalstīs un ir Latvijas izlases spēlētājs."

Viņš pauž, ka varbūt uzbrukumā izlase nav tik spēcīga kā iepriekšējos gados, jo iepriekš izlasē vienmēr bija spilgti līderi.

"Šeit sastāvs ir līdzvērtīgāks," saka treneris.

Viņš atzīmē, ka no iepriekšējo gadu izlašu dalībniekiem "Artūrs Šilovs un Raivis Ansons ir parakstījuši līgumus ar NHL komandām. Ir arī vairāki puiši, kas spēlē universitātēs, Kanādas labākajās junioru līgās un labākajā ASV junioru līgā".

Tāpat treneris atgādināja to pozitīvo devumu, kas tiek gūts, spēlējot Latvijas hokeja virslīgā.

Latvijas izlases kapteinis šajā pasaules čempionātā būs Ēriks Mateiko, bet asistenti - Viktors Kurbaka un Pēteris Bulāns.

Gatavojoties turnīram, Latvijas izlase aizvadīs četras pārbaudes spēles. Latvijas jauniešu izlase 5. un 10.aprīlī aizvadīja mačus ar Latvijas komandām. Neilgi pirms čempionāta sākuma - 15.aprīlī - komanda spēkosies ar Čehiju, bet 17.aprīlī paredzēts duelis ar Vācijas vienaudžiem.

Pasaules čempionātu elites divīzijā Latvijas jauniešu izlase sāks 20.aprīlī pret ASV. Nākamajā dienā Latvija tiksies ar Somiju, 23.aprīlī aizvadīs cīņu ar mājinieci Šveici, bet 24.aprīlī spēkosies ar Norvēģiju.

Darbā ar Latvijas U-18 izlasi Oļegam Sorokinam arī šogad asistē Juris Ozols un Herberts Vasiļjevs, kā arī vārtsargu treneris Edgars Lūsiņš, video treneris Artūrs Barovskis un fiziskās sagatavotības treneris - Raivis Miezāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!